„Ако Израел атакува Иран, това ще бъде една успешна атака“. Това заяви в предаването на Дарик радио „Кой говори“ журналистът и изследовател в областта на сигурността в Атлантическия съвет Руслан Трад. Той поясни, че Техеран не разполага с нужната инфраструктура, за да се защити, в случай на атаката от еврейската държава. Трад допълни, че в рамките на 2 дни израелският премиерът Бенямин Нетаняху е свикал Военния съвет на страната общо 4 пъти, но каквото и решение да бъде взето, САЩ няма да бъдат информирани предварително. Той даде за пример нападението срещу иранското посолство в Дамаск:

„Трябва да припомним, че атаката на Израел на 1 април в сирийската столица Дамаск, при която загинаха седемте висши офицери на иранската революционна гвардия, предизвикала този отговор на Иран, информацията не е била споделена с Вашингтон, което предизвика остра реакция в САЩ. Можем да смятаме, че и сега Израел няма да сподели информацията за ответен удар“.

Руслан Трад добави още, че Нетаняху е притиснат от крайнодесните си коалиционни партньори, които настояват за ответен удар, но пък съюзниците в САЩ работят с всичка сила за деескалация. От друга страна Иран разчитат на подкрепата на Русия за обогатяването на уран по ядрената си програма. Това е особено валидно от старта на войната в Украйна през 2022 г., смята още Трад.

„Към този момент не знаем до каква степен е стигнало това обогатяване на уран. Но и Израел, и Иран имат помощни средства да отговорят на амбициите на своя враг. Иран разполага с многобройни милиции и съюзници в Близкия Изток и Северна Африка.“

Трад допълва, че Тел Авив разчита на САЩ, но въпреки това от администрацията на американския президент Байдън идват противоречиви сигнали относно това до каква степен ще подпомогнат Израел. В частни разговори, според журналиста, президентът Байдън често критикува действия на Нетаняху.

Иран пък непрекъснато тества до каква степен работят системите за отбрана на Израел, а последната атака само е дала по-ясна картина за това. В допълнение на това, според Трад, Техеран извършва онлайн пропаганда и обменя опит с Руската федерация по този въпрос.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.