Безпрецедентната атака с дронове и ракети на Иран срещу Израел този уикенд няма да доведе до американски санкции върху износа на петрол от ислямската република. Това коментират водещи световни анализатори, цитирани от агенция Ройтерс.

Причините са две – опасения от скок на цените на международните пазари и риск от разгневяване на топ купувача Китай. По-плахата реакция на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън провокира критики срещу демократа в Конгреса.

В неделя пред Fox News представителят на републиканците в Камарата на представителите Стив Скалис заяви, че демократът е улеснила продажбата на петрол от Иран, като е генерирала приходи, които са били използвани за "финансиране на терористична дейност".

Реакцията на Джо Байдън след атаката се гледа под лупа с оглед на наближаващите избори в САЩ. Припомняме, че бившият американски президент Доналд Тръмп възстанови санкциите на САЩ върху иранския петрол през 2018 г., след като Вашингтон се оттегли от международното споразумение за ядрената програма на Техеран. Администрацията на Байдън се опита да компенсира избягването на тези мерки със санкции срещу компании в Китай, Обединените арабски емирства и други страни.