„Избира се кабинет, предложен от г-н Главчев по негово лично решение. Минават 48 часа и той започва да прави смени в кабинета, при това смените очевидно са под външен натиск, международен също, тъй като това съвпадна с посещението на зам.-секретаря по външните работи на САЩ и, разбира се, послушниците от ГЕРБ веднага скочиха с техния лидер г-н Борисов, който поиска незабавна смяна на министъра на външните работи под някакви смешни предлози“. Този прочит на политическите събития от последните дни направи в предаването „Без претенции“ по Дарик депутатът от БСП Румен Гечев.

Той напомни, че рокадите не са спрели до тук, а след това служебният премиер Димитър Главчев е поискал и оставката на земеделския министър Кирил Вътев, като определи случващото се като „цирк, който е срамен“.

Гечев коментира и искането за вот на недоверие спрямо служебния кабинет, което БСП, „Възраждане“ и ИТН внесоха.

Макар конституционалисти да коментираха пред Дарик, че служебното правителство не е контролирано от Народното събрание, Гечев заяви, че други експерти са на противното мнение.

Запитан, ако кабинета „Главчев“ падне, каква би била алтернативата на премиерския пост след редуцираните възможности вследствие на промените в Конституцията, депутатът заяви:

„Нали тези промени в Конституцията за това бяха направени – ореваха света. Има алтернатива, тъй като в „домовата книга“ има други имена. Това е един пълен крах на ПП, ДПС и ГЕРБ, които направиха едни малоумни промени в Конституцията“, каза Главчев.

Той обаче не се ангажира да предложи коя от изброените възможности в основния закон за поемане на поста на министър-председател, според него би била подходяща.

„Това не е моя работа, нито на БСП“, каза Гечев и обвини ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, че са вкарали държавата в криза, заради „братоуийствена война на сглобкаджиите“

„Да се изправят сега в парламента, да кажат, че са предложили малоумни промени, откъде накъде ние от БСП ще вадим кестените от огъня на тези малоумници“, каза Гечев, визирайки доскорошните партньори в сглобката.

Депутатът коментира и скандалите около договора с турската енергийна компания „Боташ“, сключен от служебния министър Росен Христов от кабинета, назначен преди конституционните промени от президента Румен Радев, без „Българския енергиен холдинг“ (БЕХ) да бъде информиран.

Договрът е за 13 години, а според Гечев е скандален и срещу държавния интерес.

Той уточни, че по време на сключването му 48-ото НС не е реагирало, защото договорът е бил скрит, но БСП е извадила доклада и първа е направила пресконференция за скандалните разкрития.

„Турската страна може да прекрати договора по всяко време, а България не може да го канселира. По силата на този договор, черно на бяло, България - ние, данъкплатците, плащаме около 500 000 долара на турската страна без да получим нищо. 500 000 долара загуби на ден, направете сметка за 13 години, служебен кабинет набутва българската държава и сключва този договор. Не е минавал през парламента, няма как да знам като депутат в праламента. Пазено е в тайна“, каза Главчев.

След това уточни, че едва ли причината за подписването му е „въпиеща некомпетентност, а по-скоро са подписали договора и са били почерпени, за да подпишат договор, който носи такава щета“.

Целия разговор може да гледате и чуете в прикачените файлове.