Темата с министрите в служебния кабинет и днес бе коментирана в кулоарите на парламента от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Аз не мога да разбера - те не реагират (б.р. – ПП-ДБ) нито по министрите, които бяха в служебните кабинети на Радев (б.р. – президента Румен Радев). Не реагират за нито един от тях! Те са няколко. Не реагират за сегашния министър на външните работи, а срещу човека от тях, който взех – Дани Митов, и го направих зам.-председател. Партията го избра, за да имаме мост. Именно, за да отговоря на такъв въпрос с тези хора“, каза Борисов.

Служебният премиер Димитър Главчев предложи смяната на външния министър в състава на кабинета му Стефан Димитров със зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов. Той отиде в партията на Бойко Борисов, след като преди това бе в редиците на Демократи за силна България, част от Обединение „Демократична България” (ДБ), което е коалиционен партньор на „Продължаваме промяната“ (ПП). 

Предложението за рокадата Главчев направи само няколко часа, след като Борисов публично заяви, че ако Стефан Димитров остане начело на МВнР ще свали доверие от кабинета.

Решението на Главчев стана причина „Възраждане“, ИТН и БСП да поискат вот на недоверие на служебното правителство, макар конституционалисти да заявиха пред Дарик, че такава възможност по Конституция не съществува.

„Много интересно за техните министри (б.р. – на ПП-ДБ), които останаха, също си мълчат и считат, че им се полага. За техните областни управители. Също считат, че са си в правото да го имат. А за какво е това право? Не знам. И на базата на какво е, също не знам. Но вие сте много добронамерени към тези въпроси и всякакви въпроси, всеки ден свързан с външния министър Митов. Ами, не е честно да ви кажа, не е честно това“, заключи Бойко Борисов.

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков, министърът на земеделието Кирил Вътев и вътешният министър Калин Стоянов, които бяха част от кабинета с премиер Николай Денков (от ПП), останаха в служебното правителство на Димитър Главчев. По-късно обаче, освен смяната на външния министър, Главчев поиска и получи оставката и на Кирил Вътев. 

Запитн дали ГЕРБ ще работи с ПП-ДБ след изборите, Борисов ояви: „Всичко зависи от тях“.