„Не обсъждам с Главчев смени на служебни министри“. Това заяви в кулоарите на парламента пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той определи като „абсолютно съвпадениесмяната на външния министър Стефан Димитров в служебния кабинет „Главчев“ със зам.-председателя на партията му Даниел Митов.

Предложението за рокадата на служебния премиер Димитър Главчев дойде в понеделник вечерта, само няколко часа, след като Бойко Борисов обяви, че ще оттегли подкрепата си за служебното правителство, ако не бъде сменен първият дипломат. Самият Главчев в миналото си също бе депутат на ГЕРБ в няколко парламента.

Днес Борисов призна, че Митов е ярка политическа фигура, но посочи като такива и шефът на НАП Румен Спецов и останалият в настоящия кабинет министър на транспорта Георги Гвоздейков, който бе министър и в кабинета на Николай Денков от ПП-ДБ. Според Борисов ГЕРБ носи отговорността за външната политика и иска да бъде продължена доктрината.

Борисов коментира и, че парламентът носи политическата отговорност за служебното правителство. Според него не бива ПП-ДБ и ДПС да се оттеглят от тази отговорност заради общата работа по Конституцията. Промените в Конституцията бяха приети от 49-ото Народно събрание с подкрепата на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. След премането им правомощията на президента при назначаване на служебни премиери бяха силно редуцирани, президентът Радев вече няколко пъти обяви, че в момента президентството не носи отговорност за кабинета „Главчев“

„Обръщам се към от колегите в Народното събрание – Кирил Петков, Христов Иванов, Делян Пеевски - на него му е лесно, нямал министри, ще бъде опозиция. Но когато гласувахме Конституцията, говорихме, че ще сме блок – ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС, ДПС. Искам парламентът да е на висота и европейската политика да бъде гарантирана“, каза Бойко Борисов.

Според съпредседателя на ДПС Делян Пеевски е "изключително право на премиера Димитър Главчев да прави промени на служебни министри и заместник-министри".

"Не може България да седи без външен министър, президентът Румен Радев трябва веднага да подпише указа и да имаме външен министър, тъй като на практика в момента нямаме", категоричен беше той.

Чуйте прикаченияте звукови файлове.