Служебният министър-председател Димитър Главчев е поискал смяната на външния министър Стефан Димитров в служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба.

Предложението за рокадата идва само няколко часа, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ще оттегли подкрепата си за правителството на Главчев, ако не бъде сменен първият дипломат.

На среща пред избиратели в столичния кв. „Подуене“ Борисов коментира, освен Стефан Димитров и военния министър Атанас Запрянов.

„За генерал Запрянов бях сигурен, че няма да мръдне от НАТО-вските позиции - подкрепа за Украйна, както и днеска на Кримската платформа, фантастично се представи генерал Запрянов. За разлика от външния министър. ГЕРБ носи отговорност за министъра на отбраната. За външния министър ние не носим никаква отговорност. И ако Главчев не го смени, няма да има никаква подкрепа. Защото той променя доктрината, която имаха Външно министерство, Министерство на отбраната и нашата партия“, заяви лидерът на ГЕРБ.

В предложението за промяната до президента Румен Радев, Главчев предлага външният министър да бъде освободен като служебен министър на външните работи и поста да заеме Даниел Митов. Като мотив служебният премиер посочва необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите, от друга.

Любопитното е, че Митов е особено ярка фигура на ГЕРБ. Той е зам.-председател на партията. Вече веднъж е бил външен министър в служебния кабинет, назначен от президента Росен Плевнелиев при служебен премиер Георги Близнашки през 2014 г. На поста остава и в редовно правителство на ГЕРБ до началото на 2017 г. От май 2021 г. Към настоящия момент Митов е депутат на ГЕРБ-СДС.

Рокадата на поста дипломат № 1 в кабинета „Главчев“ е втора за седмица. В първоначалния състав на проектокабинета начело на МВнР трябваше да застане бившият консул на България във Виена Ивайло Ценов. Впоследствие се оказа, че е бил сменен с посланика ни в Черна гора Стефан Димитров. Главчев тогава обясни решението с мотива, че Ценов се е отказал по лични причини.

Сега предстои да се разбере дали държавният глава ще одобри Даниел Митов за първи дипломат в служебния кабинет.