По времето на Александър Николов като министър на енергетиката са сключвани договори, които не отговарят на Закона за енергетиката, заяви пред журналисти служебният енергиен министър Росен Христов.  Той потвърди, че е дал показания по случая за газовите доставки, заради който прокуратурата повдигна обвинения към Александър Николов.

Росен Христов уточни, че „Булгаргаз” вече е в добро финансово състояние.

Александър Николов: В обвинението има глупости

"Факт, че много договори са сключени в нарушение на Закона за енергетиката. Оттам нататък кой каква роля има, кой какви решения е вземал, защо ги е вземал, това вече ще решават компетентните органи."

Росен Христов коментира и това, че „Грийнпийс“ – България оспорва Стратегическата визия за развитие на електроенергийния сектор на Република България 2023-2053 г., предложена от служебния кабинет.  

Прокуратурата обвини Александър Николов за длъжностни престъпления

Екологичната организация внася жалба във Върховния административен съд срещу решението, с което Министерският съвет прие документа, и настоява за отмяната му. Сред причините, които активистите посочват, са погрешно интерпретирани данни от анализите на енергийния пазар, цялостна липса на стратегия за развитие на възобновяеми източници и липса на прозрачност.

Припомняме, че бившият енергиен министър Александър Николов, заместникът му Данаил Николов и бившият шеф на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов са обвинени длъжностни престъпления и причиняване на вреди на държавния газов доставчик.

Трифонов: Александър Николов знае как да защитава интересите на България

Николов е обвинен за умишлена безстопанственост, тъй като не е упражнил контрол над работата на Йоцов като шеф на „Булгаргаз“.

Обвиненията и срещу тримата са свързани със закупуването на газ за нуждите на „Булгаргаз“ от посредници след прекратяването на доставките от „Газпром“.

Според данните газът е идвал отново от „Газпром“, но на завишени с около 30% цени. Александър Николов коментира, че цялото обвинение е свързано с отказа на България да плаща за руския газ в рубли. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм