“Това, което се казва - не мога да ги дефинирам в правна форма, но в човешка форма са глупости”. Това заяви пред NOVA бившият министър на енергетиката в кабинета „Петков” Александър Николов.

Прокуратурата обвини Александър Николов за длъжностни престъпления

Бившият енергиен министър Николов, заместникът му Данаил Николов и бившият шеф на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов са обвинени за длъжностни престъпления и причиняване на вреди на държавния газов доставчик. Николов е обвинен за умишлена безстопанственост, тъй като не е упражнил контрол над работата на Йоцов като шеф на „Булгаргаз“.

ДАНС сезира прокуратурата заради “Джемкорп“

Обвиненията и срещу тримата са свързани със закупуването на газ за нуждите на „Булгаргаз“ от посредници след прекратяването на доставките от „Газпром“. Според данните газът е идвал отново от „Газпром“, но на завишени с около 30% цени. Александър Николов коментира, че цялото обвинение е свързано с отказа на България да плаща за руския газ в рубли.

Трифонов: Александър Николов знае как да защитава интересите на България

Николов е категоричен, че в началото на войната българският потребител е плащал най-евтин газ, „въпреки че консумацията в България зависеше над 90% от „Газпромекспорт” и това беше целенасочено направено от предходни правителства”. „Причината да се спре газът за България и на Полша е, че тогава изтичаха договорите и на двете държави”, твърди той.

„Ако можеше да е по-евтино количеството, което е закупувано тогава, как така България в цяла Европа плащаше най-евтиния природен газ”, попита Николов. Той призова да бъдат разгледани и търговските процедури. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм