През уикенда два концерта на Роджър Уотърс, които трябваше да се проведат в Полша следващата година бяха отменени от полски официални лица поради отворено писмо, което музикантът сподели миналия месец, насочено към първата дама на Украйна Олена Зеленска.

Алла Пугачова поиска Русия да я обяви за „чуждестранен агент“

Членът на съвета на Краков, Лукаш Вантух, каза пред Асошиейтед прес, че градът, който притежава арената, където трябваше да се проведат представленията, няма да толерира мястото да се използва от артист, който разпространява нежелателни възгледи. 

„Той не осъзнава истината. Той не разбира какво става в Украйна", каза Вантух и сподели, че планира да свика гласуване за обявяване на Уотърс за „персона нон грата“ в страната.

Японският консул със завързани очи по време на разпит от ФСБ в Русия

Уотърс публикува отворено писмо, насочено към Лукаш Вантух, на страницата си във Facebook в неделя, в което изясни, че неговата мениджърска компания не е отменила представленията в Полша, както беше съобщено първоначално.

Уотърс последва това с отделно отворено писмо в понеделник, насочено от руския президент Владимир Путин. 

Скъпи президент Путин, откакто Руската федерация нахлу в Украйна на 24 февруари тази година, аз се опитах да използвам малкото си влияние, за да насърча прекратяване на огъня и дипломатическо споразумение, което отговаря на нуждите от сигурност както на Украйна, така и на Руската федерация“, написа той.

Пет години затвор за държавна измяна грозят украинците, подкрепящи руски референдуми

Ето и цялото писмо на Уотърс:

"Напоследък чета коментари в социалните мрежи, питайки защо съм писал на г-жа Олена Зеленска, а не на г-н Владимир Путин? Много добър въпрос, радвам се, че попитахте, ето го и писмото ми.

Отворено писмо на Роджър Уотърс до Владимир Путин

Уважаеми президент Путин, откакто Руската федерация нахлу в Украйна на 24 февруари тази година, се опитах да използвам малкото си влияние, за да насърча прекратяване на огъня и дипломатическо споразумение, което отговаря на нуждите от сигурност както на Украйна, така и на Руската федерация. В това начинание написах две отворени писма до г-жа Олена Зеленска, съпругата на украинския президент. Тези писма са лесно достъпни в интернет. Все по-често ме карат да пиша и на вас, така че ето. Първо, бихте ли искали да видите края на тази война? Ако може да отговорите и да кажете „Да, моля“, това веднага би направило нещата много по-лесни. Ако излезете и кажете: „Руската федерация няма други териториални интереси извън сигурността на рускоезичното население на Крим, Донецк и Луганск“, това също би помогнало. Казвам това, защото познавам някои хора, които смятат, че искате да завладеете цяла Европа, като започнете с Полша и останалите балтийски държави. Ако го направите, майната ви и ние всички можем да спрем да играем отчаяно опасната игра на ядрена криеница, с която ястребите от двете страни на Атлантическия океан изглежда нямат проблем, и просто го направете. Да, просто се взривете един-друг и направете света на парченца. Проблемът е, че имам деца и внуци, както и повечето ми братя и сестри по целия свят и никой от нас не би харесал този резултат. Така че, моля г-н Путин, угодете ми и дайте тази гаранция.

МВнР: Българските граждани спешно да напуснат Русия

Ако правилно съм разбрал предишните ви изказвания, вие искате да договорите неутралитет за суверенната съседна Украйна? Вярно ли е? Ако приемем, че такъв мир може да бъде договорен, той трябва да включва абсолютно обвързващо споразумение да не се нахлува никога повече. Да, да, знам че САЩ и НАТО нападат суверенни държави без колебание само за няколко барела петрол, но това не означава, че вие също трябва да го правите. Инвазията в Украйна истински ме изненада. Това бе гнусна война, провокирана или не. 

Ген. Съби Събев: Не вярвам, че Путин ще прибегне до ядрена опция

Когато г-жа Зеленска ми отговори чрез Twitter, бях много изненадан и силно трогнат, ако Вие ми отговорите, ще ви уважавам много за това и ще го приема като почтен ход в правилната посока към устойчив мир.

Искрено Ваш
Роджър Уотърс
"

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм