"Сериозна заплаха за България и не само за нея е, ако руският президент прибегне в момент на отчаяние, до използване на ядрено оръжие. Аз давам почти нищожна вероятност това да се случи, защото това променя рамката на тази война. Не вярвам, че е самоубиец, да прибегне до ядрената опция". Това заяви ген. Съби Събев в „Кой говори“ по Дарик радио.

Относно рисковете за българската сигурност той заяви, че такива има, имайки предвид, че войната се води на 400 км от българските граници. „При ядрен инцидент на Запорожката АЕЦ категорично вече бихме имали сериозна заплаха от евентуално радиоактивно заразяване“, каза той.

Лукашенко към Путин за избягалите руснаци: Ако бяха останали тук, щяха ли да са наши хора?

По темата за „референдумите“, които Русия провежда на територии в Украйна, ген. Съби Събев мисли, че те са започнати заради големи загуби, които руската армия понесе.

„Една от целите на референдумите е да се запазят тези територии, тъй като големите загуби, които понася руската армия, създават сериозни съпоставки тези окупирани области да бъдат освободени от украинската армия и това е една от причините за мобилизацията - да се стабилизира фронтът, да се съхранят тези територии, да се спре дезертьорството сред руските войски“, коментира Събев.

Руски медии: Путин ще анексира окупираните територии на 30 септември

„Очаква се в близките 2-3 дена да минат съответните обсъждания в Руския парламент и на 30 септември руския президент да се обърне към парламента за резултатите от референдума за присъединяването на тези окупирани територии към Русия“, заяви той.

Припомняме, че подобен сценарий бе описан от руските медии през този уикенд.

„Ако бъдат признати в украинските административни граници, присъединени към Руската федерация, Русия по този начин ще се опита да се трансформира от агресор в жертва на агресор, т.е украински войски ще има на тяхна територия. Ако този сценарий е избран, най-вероятно ще има предупреждение за украинските войски да напуснат, ако това не стане, може да бъде обявено военно положение, по-сериозна ескалация на войната. Не очаквам те да бъдат признати международно“, категоричен е Събев.

Лиз Тръс: Не бива да се вслушваме в „дрънкането на оръжия“ от Путин

Според него за въведената частична мобилизация в Русия „действително се очертава провал“.

„Тази мобилизация започна много хаотично, реално се получава така, че украинската армия се научи да побеждава професиална руска армия, в следващите месеци ще трябва да се справи с тази наборно мобилизационна армия, която не е добре подготвена, екипирана, с ниска мотивация, друга е мотивацията на украинските бойци.“

Зеленски: Ядрената заплаха е реална

По негови думи паника в страната ни не трябва да се създава, но България би могла „да разгледа мобилизационните планове и разчети от мирно време, да прецени дали въздушното пространство е защитено от провокации, да прецени дали българското морско пространство е защитено, като член на НАТО България е в правото си да вземе тези мерки“, коментира ген. Съби Събев. 

Гледайте целия разговор тук:

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм