Руските „референдуми“ в Украйна ще продължат до вторник. След това се очаква анексиране. РИА Новости уточнява какво може да се случи тогава, позовавайки се на източник в парламента.

На 27 септември „референдумите“ в четирите контролирани от Русия области на Украйна ще приключат. Според плана на Кремъл Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие може да бъдат присъединени към Русия в една и съща седмица. Стъпка, която бе силно критикувана в международен план.

Сърбия няма да признае референдумите в украинските региони

За дните след "референдумите" руски медии вече публикуваха много конкретен възможен график.

Съответно следващите стъпки на Кремъл са следните:

Резултатите от „референдумите“ трябва да бъдат обявени във вторник, 27 септември.

На 28 септември границите на Русия може да бъдат затворени, а законопроектите за „реинтегриране на окупираните територии на Украйна в Русия“ могат да бъдат обсъдени в Държавната дума.

На 30 септември се очаква Путин да произнесе официална реч и да подпише анекс.

Междувременно според информация на ТАСС, позоваваща се на социологически данни, 93% от гласувалите в първите дни на „референдума“ в Запорожка област са подкрепили присъединяването към Руската федерация.

„Референдумът“ в Украйна: Войници ходят от врата на врата за гласове в избирателните секции

В международен план настоящият опит за анексиране на части от Украйна се осъжда остро и се разглежда като нарушение на международното право. За разлика от 2014 г. дори наблюдатели на изборите от ОССЕ не присъстват на място, за да наблюдават вота.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм