Великобритания и нейните съюзници не бива да се вслушват в "дрънкането на оръжия" от страна на руския президент Владимир Путин, призова британската министър-председателка Лиз Тръс, цитирана от Ройтерс и БТА.

В сряда Путин нареди частична военна мобилизация във връзка с войната в Украйна и заплаши да използва ядрени оръжия.

Борел: ЕС да приеме сериозно руското предупреждение за ядрено оръжие

В излъчено днес интервю за телевизия Си Ен Ен Тръс, която зае поста в началото на този месец, каза, че руският президент е мобилизирал още войници, защото не печели войната. "Не трябва да се вслушваме дрънкането на оръжия от негова страна и фалшивите му заплахи. Вместо това трябва да продължим да налагаме санкции на Русия и да подкрепяме украинците", призова тя.

Британската министър-председателка се обяви за засилване на координацията с останалите съюзници от Г-7 в светлината на нарасналите заплахи от страна на авторитарни режими. „Ще направим така, че Тайван да може да се защитава сам срещу Китай“, обеща тя.

Зеленски създава военни администрации в райони извън контрола на Киев

Лиз Тръс обеща да работи за уреждане на отношенията между Великобритания и Европейския съюз след Брекзит по пътя на преговорите.

"С президента (на САЩ Джо) Байдън сме съгласни, че е жизненоважно да бъде защитено Споразумението от Разпети петък за Северна Ирландия", даде да се разбере британската министър-председателка.

Тръс и Байдън вече обсъдиха въпроса в сряда в кулоарите на 77-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Финландия забранява влизането на руснаци с туристически визи

"Решена съм да направя специалната връзка (на Великобритания) със САЩ още по-специална", подчерта британската министър-председателка в интервюто си за американската телевизия.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм