Системата Гълфстрийм може да се срине още през 2025 г., показва ново проучване, цитирано от The Guardian. Спирането на жизненоважните океански течения, наречено от учените Атлантическа меридионална преобръщаща циркулация (Amoc), би довело до катастрофални климатични въздействия.

Известно е, че Amoc е най-слаб от 1600 години поради глобалното затопляне и изследователите забелязаха предупредителни знаци за повратна точка през 2021 г.

Новият анализ изчислява графика за колапса между 2025 г. и 2095 г., с централна оценка за 2050 г., ако глобалните въглеродни емисии не бъдат намалени. Доказателства от минали срутвания показват промени в температурата от 10 градуса за няколко десетилетия, въпреки че те са се случили по време на ледникови периоди.

Други учени твърдят, че предположенията за това как ще се развие повратната точка и несигурността в основните данни са твърде големи за надеждна оценка. Но всички заявиха, че перспективата за колапс на Amoc е изключително обезпокоителна и трябва да стимулира бързо намаляване на въглеродните емисии.

Amoc носи топла океанска вода на север към полюса, където се охлажда и потъва, задвижвайки теченията на Атлантическия океан. Но притокът на прясна вода от ускоряващото се топене на ледената шапка на Гренландия и други източници все повече задушава теченията.

Колапсът на Amoc ще има катастрофални последици по целия свят, сериозно нарушавайки дъждовете, от които зависи прехраната на милиарди хора в Индия, Южна Америка и Западна Африка. Това ще увеличи бурите и ще понижи температурите в Европа и ще доведе до покачване на морското равнище на източното крайбрежие на Северна Америка. Също така би застрашило допълнително тропическите гори на Амазонка и ледените покривки на Антарктика.

Мисля, че трябва да сме много притеснени. Това ще бъде много, много голяма промяна. Amoc не е бил в това състояние от 12 000 години“, каза проф. Питър Дитлевсен от университета в Копенхаген, Дания, който ръководи новото проучване. 

Amoc се срива и рестартира многократно в цикъла на ледниковите епохи, настъпили от преди 115 000 до 12 000 години. Това е една от климатичните повратни точки, за които учените са най-загрижени, тъй като глобалните температури продължават да се повишават.

Изследвания през 2022 г. показаха, че пет опасни повратни точки може вече да са преминати поради 1,1 градуса на глобалното затопляне до момента, включително спирането на Amoc, срутването на ледената шапка на Гренландия и рязкото топене на богатата на въглерод вечна замръзналост.

Новото проучване, публикувано в списанието Nature Communications, използва данни за температурата на морската повърхност от 1870 г. като заместител на промяната в силата на теченията Amoc с течение на времето.

След това изследователите картографират тези данни към пътя, наблюдаван в системи, които се доближават до определен тип повратна точка, наречена „бифуркация на седловия възел“. Данните се вписват „изненадващо добре“, каза Дитлевсен. След това изследователите успяха да екстраполират данните, за да преценят кога е вероятно да настъпи повратната точка. Допълнителен статистически анализ предостави мярка за несигурността в оценката.

Анализът се основава на нарастване на емисиите на парникови газове, както се е случвало досега. Ако емисиите започнат да спадат, както е предвидено от настоящите климатични политики, тогава светът ще има повече време да се опита да задържи глобалната температура под повратната точка на Amoc.

Последната оценка на Междуправителствената група по изменение на климата заключава, че Amoc няма да се срине през този век. Но Дитлевсен твърди, че използваните модели имат груба резолюция и не могат да анализират включените нелинейни процеси, което може да ги направи прекалено консервативни.

Потенциалният колапс на Amoc се обсъжда интензивно от учени, които преди това казаха, че трябва да се избягва „на всяка цена“.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм