Ню Йорк потъва отчасти поради изключителната тежест на главозамайващите си сгради, влошавайки заплахата от наводнения от надигащите се морета, установиха нови изследвания, пише The Guardian.

Голямата ябълка може да е градът, който никога не спи, но това е град, който със сигурност потъва средно с около 1-2 мм всяка година, като някои райони на Ню Йорк се потапят с двойно по-висока скорост, според изследователи.

“Никога не съм виждала подобно нещо“. Тежки наводнения в Италия взеха 13 жертви

Това потъване изостря въздействието на покачването на морското равнище, което се ускорява около два пъти спрямо средното за света, тъй като световните ледници се топят и морската вода се разширява поради глобалното затопляне. Водата, която обгражда Ню Йорк, се е повишила с около 22 см, от 1950 г. насам и големите наводнения могат да бъдат до четири пъти по-чести от сега до края на века поради комбинацията от покачване на морското равнище и урагани, подсилени от изменението на климата.

Дълбоко концентрирано население от 8,4 милиона души е изправено пред различна степен на опасност от наводнения в Ню Йорк“, пишат изследователите в новото проучване, публикувано в списанието „Бъдещето на Земята“.

ООН: Следващите пет години ще бъдат най-горещият период в историята

Авторите добавят, че рисковете, пред които е изправен Ню Йорк, ще бъдат споделени от много други крайбрежни градове по света със задълбочаването на климатичната криза. 

Комбинацията от тектонично и антропогенно потъване, покачване на морското равнище и нарастваща интензивност на ураганите предполага ускоряващ се проблем по крайбрежните зони“, пишат те.

Тази тенденция се засилва от огромната част от изградената инфраструктура на Ню Йорк. Изследователите изчисляват, че структурите на града, които включват известните Емпайър Стейт Билдинг и Крайслер Билдинг, тежат общо 1,68 трилиона фунта, което е приблизително еквивалентно на теглото на 140 милиона слона.

„Ние сме в пустиня“: Мъртви култури, изчезващи езера - Испания пресъхва

Тази огромна тежест тегне върху смесица от различни материали, открити в земята на Ню Йорк. Въпреки че много от най-големите сгради са разположени върху солидна скала, като например шисти, има смес от други пясъци и глини, които са надградени, добавяйки към ефекта на потъване, който така или иначе се среща естествено по голяма част от източното крайбрежие на САЩ, тъй като земята реагира на отдръпването на огромни ледници след края на последната ледникова епоха.

Поредната криза на Европа: Недостиг на вода

Това не е нещо, за което да се паникьосвате веднага, но съществува този продължаващ процес, който увеличава риска от наводнения“, каза Том Парсънс, геофизик в US Geological Survey, който ръководи новото изследване.

Колкото по-мека е почвата, толкова повече компресия има от сградите. Не беше грешка да се построят толкова големи сгради в Ню Йорк, но просто трябва да имаме предвид, че всеки път, когато построите нещо там, натискате земята още.

Какво ще се случи, ако температурата на Земята се повиши с 6 градуса?

През 2012 г. Ню Йорк беше ударен от урагана Санди, който наводни части от метрото и причини големи щети, включително спиране на тока. След това, през 2021 г., ураганът Айда наводни райони на града, причинявайки удавяне на няколко души. Учените казват, че и двете събития са били влошени от ефектите на глобалното затопляне.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм