Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за здравното осигуряване, които уреждат плащания, извършвани от НЗОК. Те касаят заплащането на лекарства, които са извън клиничните пътеки и ще се изчисляват на база най-ниска стойност. Депутатите решиха още, когато няма действащи рамкови споразумения за съответната година, касата да не може да заплаща лекарствените продукти на цена по-висока от най-ниската, платена през предходната година.

Народното събрание одобри на първо четене три законопроекта за промяна на Закона за здравното осигуряване. С тях се цели въвеждане на нови регламенти за плащане на лекарствени продукти от Националната здравноосигурителна каса. Александър Симидчиев от ПП-ДБ коментира, че с промените се дава възможност за повече контрол върху това, което касата плаща.

"Това, което дискутираме днес, са важни и малки компоненти от това да подредим системата и тя да работи по-рационално и по-стабилно", посочи Симидчиев.

Опозицията изрази резерви по отношение на ефекта на промените. От Има такъв народ казаха, че са нужни по-радикални мерки, които да доведат по-рационално и честно ценообразуване, за да не бъде ощетена касата. Тошко Йорданов видя проблем и в предложението на ПП-ДБ  индивидуалните договори на Регионалните здравни каси да се електронизират.

"Изпитвам съмнения, че когато Божидар Божанов предлага да се електронизира всичко, това ще струва много пари, след което навикът им да пренасочват пари към собствените си кръгове от фирми, в случая софтуерни... затова се предлага тази утежняваща промяна, която всъщност всява хаос в здравната система", коментира Йорданов.

От „Възраждане” посочиха, че приетите законодателни изменения не решават основния проблем с разходите на здравната каса за лекраства, а именно липсата на достатъчен контрол и надзор. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм