Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков смята, че няма връщане назад по въпроса с електронните рецепти, въпросът е във времето. Пред NOVA той посочи, че ако Министерството на здравеопазването се е вслушало в протеста на Българския лекарски съюз, то е защото те имат основание. 

От веднъж, от определена дата всички лекари трябва да могат да изписват антибиотик само на електронна рецепта. Вече две години лекарите имат възможност да изписват електронни рецепти за всички медикаменти, каза проф. Хинков. В лекарската професия има рутина, която трудно се напуска, за да бъдат въведени нови стандарти. Тези, които успеят да преодолеят тези трудности с електронизацията, виждат предимствата, посочи министърът.

Според Хинков България трябва да успее да електронизира всички лекарства до края на 2024 г. Здравният министър припомни, че на среща с премиера, лекари, зъболекари и фармацевти е взето решение до април да бъдат изчистени всички недостатъци на системата за електронни рецепти при антибиотиците.

Има малка група лекари, за която издаването на електронни рецепти няма да е задължително, каза Хинков и поясни, че става дума за възрастни медици, които трудно ще си извадят електронен подпис, нямат амбулаторна практика и работят след пенсия.

Преди дни премиерът акад. Николай Денков обяви, че антибиотиците ще се изписват и на хартиени рецепти до края на март 2024 г. Министър-председателят съобщи това след среща с представители на Министерството на здравеопазването, на Министерството на електронното управление, на Изпълнителната агенция по лекарствата, на Националния съвет по реимбурсиране на лекарствените продукти, на „Информационно обслужване“ АД, на Българския лекарски съюз, на Българския фармацевтичен съюз и на Българския зъболекарски съюз.

Срещата беше инициирана, за да обсъдят предизвикателствата и възможните решения на проблемите с електронните рецепти за антибиотици и медикаменти за лечение на диабет.

"В този гратисен период ще се усъвършенства софтуерът, така че да е удобен за лекарите", каза още той.

"Постигнахме съгласие, че лекарствата за диабет ще продължават да се изписват само с електронни рецепти", каза още той. 

"Пилотно ще бъде въведено в няколко лекарски практики изписване на е-рецепти за всички лекарства, за да могат лекарите да дадат обратна връзка към създателите "Информационно обслужване", допълни премиерът Денков.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм