Непотвърдена информация подпали въображението и социалните мрежи в неделя следобед. "Притеснителен сигнал от сайта за радиоактивен мониторинг на Европейската Комисия. Според него близо две хиляди пъти има повишение на радиационния фон на територията на Румъния в близост до Козлодуй", съобщи MeteoBalkans. Елементарна проверка обаче показа, че само една станция на българо-румънската граница показва завишени данни, а двама минситри се наложи да опровергават фалшивата новина.

"От това, което има публикувано, фактите са следните – в събота вечерта към 22-23 ч. е засечено, че една от станциите на румънската система за радиологичен мониторинг на околната среда дава завишени показания, в сравнение с нормалните. В никакъв случай не става въпрос за 2000 пъти, някъде 14-15 пъти. Това е достатъчно голямо изменение, тъй като обикновено измененията в рамките на 40-50% от нормалните стойности могат да се дължат на природни фактори, така че те не се вземат под внимание". Това обясни в предаването "Кой говори?" по Дарик радио проф. Георги Касчиев, експерт по радиационна безопасност и ядрена енергетика.

"Такова увеличение би трябвало да привлече вниманието на дежурен оператор, който би трябвало да реагира, да извърши проверка, тъй като румънската система има изградени 11 станции на другия бряг на Дунава. Тази, която е дала тези показания, е фронтално срещу АЕЦ "Козлодуй", на около 10 км. Другите са вече на известно разстояние", допълни експертът.

Проф. Касчиев припомни, че тези станции са строени още през втората половина на 90-те години, когато така или иначе се смяташе, че старите реактори на АЕЦ "Козлодуй" представляват повишен риск.

"Ако теоритично стане тежка авария, това няма да бъде някакво кълбо, което се носи от ветровете. То непрекъснато ще се разсейва от ветровете. Няма как само една станция да отчете повишение на радиационния фон", посочи още той.

Запитан често ли се случват подобни грешки, той разказа комичен случай от своята практика: "През 1999 г. една сутрин получих спешно повикване в Министерския съвет, и когато пристигнах, там цареше огромна тревога. Питаха ме станало ли е нещо в Козлодуй, казах "не, нищо не е станало, работят нормално и щестте блока". Тогавашният министър на околната среда с една зловеща физиономия се приближи към мен и каза "ами как ще обясните това", и ми подаде една разпечатка. Като погледнах станциите видях, че навсякъде има повишение на радиационния фон, но от порядъка на 30-40-50%. Веднага казах, че това не е повод за притеснение, тъй като най-вероятно е предизвикано от факта, че през нощта валяха проливни дъждове и имаше едно земетресение в Гърция. В този случай винаги се получава по-силно излизане на радона на повърхността".

Според проф. Касчиев не всеки би трябвало да си позволява да коментира такива случаи. "Най-малко, ако види такава информация, би трябвало да я препровери от независим източник. Какви са тези 2000 пъти, това някаква провокация ли е?", попита експертът.

След разпространената информация за повишен радиационен фон, от АЕЦ "Козлодуй" разпространиха своя позиция:

"Държим да информираме българската общественост, че няма повод за безпокойство. Нормални стойности, типични за естествения гама-фон в региона, се отчитат и към момента в контролираните точки от площадката на АЕЦ „Козлодуй” и 100-километровата зона около централата на българска територия.

Данните от автоматизираната система за мониторинг се визуализират на информационни табла в населените места от района и в реално време се предават в атомната централа, откъдето се трансферират в Изпълнителната агенция по околна среда и Агенцията за ядрено регулиране. Обект на постоянен мониторинг са радиационните параметри на основни компоненти на околната среда (въздух, води, почва, растителност, селскостопанска продукция). Всички изследвания се изпълняват по утвърдени валидирани методи за измервания и анализ."

Министърът на енергетиката Румен Радев отрече да има повишен радиационен фон в България, каквато информация се появи по-рано днес. Той определи новината като фалшива и уточни, че за последните 24 часа категорично стойностите са в допустимия интервал и че няма какъвто и да е повод за безпокойство.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм