Във връзка с публикации относно отчетено завишаване нa paдиaциoнния фoн от една oт измepвaтeлнитe cтaнции в Румъния, станциите в близост до АЕЦ "Козлодуй" не отчитат подобно увеличение. Нормалните стойности за естествения гама-фон в региона се измерват и се отчитат в контролираните точки на площадката на АЕЦ "Козлодуй" и в радиус от 100 километра около нея в България.

Информацията е потвърдена от отдел „Връзки с обществеността” на АЕЦ „Козлодуй”, в официално писмо до медиите:

"Държим да информираме българската общественост, че няма повод за безпокойство. Нормални стойности, типични за естествения гама-фон в региона, се отчитат и към момента в контролираните точки от площадката на АЕЦ „Козлодуй” и 100-километровата зона около централата на българска територия.

Данните от автоматизираната система за мониторинг се визуализират на информационни табла в населените места от района и в реално време се предават в атомната централа, откъдето се трансферират в Изпълнителната агенция по околна среда и Агенцията за ядрено регулиране. Обект на постоянен мониторинг са радиационните параметри на основни компоненти на околната среда (въздух, води, почва, растителност, селскостопанска продукция). Всички изследвания се изпълняват по утвърдени валидирани методи за измервания и анализ."

Министърът на енергетиката Румен Радев отрече да има повишен радиационен фон в България, каквато информация се появи по-рано днес. Той определи новината като фалшива и уточни, че за последните 24 часа категорично стойностите са в допустимия интервал и че няма какъвто и да е повод за безпокойство. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм