Над 100 души са били спасени от снежни капани през изминалата нощ, а над 1000 населени места са били без електричество, заради тежкия мокър сняг и ветровете. Това каза премиерът акад. Николай Денков след извънредно съвещание в Министерския съвет във връзка с тежката зимна обстановка в страната, което се проведе по-рано днес.

Вчера всички областни управители са направили срещи на координационните си щабове, за да се подготвят, поясни той. По думите ситуацията може да се предвиди, но няма как да се предотврати в сроковете, в които може да се реагира.

През последните три дни в редица области в страната в северна България, са паднали валежи, които надхвърлят два пъти и половина, до три пъти месечната норма за съответния месец, добави премиерът, като уточни, че това не е нещо необичайно, но създава проблеми. Българската армия поддържа 24 формирования, които могат да окажат помощ в ситуация като тази.

Те действат по заявка на председателите на кризисните щабове, обясни военният министър Тодор Тагарев и добави, че до тази сутрин е имало само една заявка от района на Велико Търново.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм