Когато хората мислят за ядрените заплахи и войната в Украйна, повечето от тях разглеждат две възможности: Какво ще се случи, ако в украинска ядрена централа стане авария? И какво ще се случи, ако бъде използвано ядрено оръжие? Отговор на първия въпрос дават от Deutsche Welle.

Продължават обстрелите на Запорожката АЕЦ

За целите на тази статия от DW разговаряха с експерти за въздействието на авариите във Фукушима и Чернобил върху здравето на околното население.

АЕЦ "Запорожие" под окупация

Украинската електроцентрала в Запорожие се намира недалеч от южната граница на страната. Тази година тя стана първата действаща ядрена централа в историята, която продължава да работи в разгара на военни действия около нея.

След оттеглянето от Херсон: Без Путин на срещата на Г-20, Зеленски призова за сдържаност

Откакто окупационните сили на Русия превзеха централата през март, мнозина в Европа се питат как евентуална авария там би се сравнила с аварията в Чернобил през 1986 г. Чернобилската авария доведе до изхвърляне на радиоактивни частици в цяла Европа и до заразяване на хора, растения и животни в целия регион.

Над 30 работници от централата загиват през трите месеца след аварията в съветската електроцентрала като пряк резултат от разтопяването на ядрото. В доклад от 2006 г., публикуван от Чернобилския форум - работна група към ООН за оценка на последиците от аварията за здравето и околната среда, се изказва предположението, че аварията ще доведе най-малко до 4000 жертви в дългосрочен план.

Русия удари още енергийни съоръжения в Украйна (снимки)

Какви са последиците от Чернобил върху здравето?

Някои експерти твърдят, че действителните последици от аварията са били прикрити от съветските служители в опит да се омаловажи нейната сериозност. Един от тях е професорът от Масачузетския технологичен институт (MIT) Кейт Браун. Тя е провела задълбочени изследвания на въздействието на радиацията върху здравето на хората в Украйна и околните страни след аварията през 1986 г.

В доклад на "Грийнпийс", публикуван през 2006 г., изследователите дават прогнозен брой на потенциалните жертви около 90 000 души - почти 23 пъти повече от броя, вписан в доклада на Чернобилския форум.

Взривове в Харков и Зопорожие

Едуин Лаймън, физик и директор на отдел "Безопасност на ядрената енергетика" в базирания в САЩ "Съюз на загрижените учени", заяви, че "не смятат доклада на Чернобилския форум за авторитетен".

Лаймън заяви, че докладът на Форума се основава на прогнозите за смъртността от рак само на случаите в бившия Съветски съюз, без да се отчита излагането на населението в други части на Европа и Северното полукълбо. Първоначалният доклад за въздействието на Чернобил върху здравето, изготвен от агенциите на ООН и публикуван през 1988 г., разглежда глобалното излагане на радиация и изчислява, че в крайна сметка тя ще доведе до 30 000 или повече смъртни случая от рак, казва Лаймън.

Украйна ограничава електропотреблението заради руските атаки

"Основният въпрос е дали някой вярва, че излагането на ниски нива на радиация ще причини рак или не - а световният експертен консенсус е, че дори и ниските нива са опасни. Форумът за Чернобил по същество приема обратното", каза той и нарече проучването "силно политизиран документ със заключения, които са внимателно подбрани, за да се сведат до минимум последиците от аварията".

Проучванията, проведени сред оцелелите от аварията в Чернобил, показват увеличаване на случаите на рак на щитовидната жлеза. В десетилетията след аварията изследователите установяват около три пъти по-високи от очакваните нива на заболяване сред младите хора в бившия Съветски съюз. Това увеличение се дължи отчасти на консумацията на замърсено мляко, съобщават проучванията.

Зеленски обвини Русия в миниране на язовир в Херсонска област

Според Лайман обаче големите проучвания, очертаващи общия риск от рак, са публикувани в началото на 2000 г., когато много от раковите заболявания, които биха могли да бъдат предизвикани от аварията в Чернобил, все още не са започнали да се проявяват. Близо 20 години по-късно не е имало цялостно проследяване на тези доклади.

В докладите за въздействието на аварията върху здравето се отбелязва и високото ниво на депресия и тревожност сред населението в околността.

„Сега сме спокойни“. Надеждата се връща в Херсон след напускането на руските сили (видео и снимки)

Фукушима - едно по-добро сравнение

Според Лаймън последствията от евентуална авария в електроцентралата в Запорожие вероятно ще имат повече общо с последствията от ядрената катастрофа във Фукушима през 2011 г. в Япония.

"Последствията, които доведоха до такова голямо и широко разпръскване на радиоактивни частици [в Чернобил], са по-малко вероятни при реакторите в Запорожие, които са технологично по-близки до тези в Германия и други страни на Запад", каза той.

Голямата битка на Кличко: Да защити 3 милиона души в Киев през зимата

Ядрената авария във Фукушима е единственото друго бедствие в централа, което е оценено със "седем" по Международната скала за ядрени събития на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Тя е предизвикана от мощно цунами и земетресение, които са довели до загуба на захранване в централата и са предизвикали три ядрени разтопявания, водородни експлозии и интензивно изхвърляне на радиация от съоръжението.

В официалните доклади се стига до заключение, че въпреки, че много хора са загинали при цунамито и земетресението, никой не е загинал в пряка връзка с ядрения инцидент. Според тях освен радиационната болест, която са изпитали хората в непосредствена близост, най-голямото въздействие върху здравето е в следствие на психологическият стрес, породен от евакуацията при местното население.

Киев: Почти половината от енергийната мрежа на Украйна е изключена от руските удари

Днес изследователите твърдят, че инцидентът във Фукушима е оставил незначителен отпечатък върху околната среда, тъй като голяма част от радиацията е била изхвърлена в близкото море.

"Очевидно Запорожие няма излаз на море, така че случаят не би бил идентичен, но все пак може да се очаква, че вероятно ще се освободи по-малко радиоактивен материал и ще се разпръсне по-слабо", казва Лайман.

Над 10 милиона украинци са без електричество

Той добави, че нивото на радиация, което може да се освободи при евентуална авария в Запорожие, ще зависи от това дали аварията е техническа (т.е. реакция на съоръжението, което губи електрозахранване за няколко дни) или е свързана с бойни действия, в който случай радиацията ще се освободи по-бързо. В подобна ситуация тежестта на евентуалните последици вероятно ще е някъде по средата между случилото се в Чернобил и във Фукушима, казва той.

"Мисля, че вероятността друго събитие, подобно на това в Чернобил, да засегне Германия, е по-малка", каза той. "Вероятно ще има измерими въздействия, но не толкова големи, колкото тези, които бяха преживени през 1986 г."

Властите на Киев обмислят пълна евакуация на столицата

Другите украински електроцентрали също представляват риск

Запорожската атомна електроцентрала привлича вниманието, защото в момента е единствената украинска атомна електроцентрала под пряк руски контрол. Но Лаймън заяви, че е загрижен и за другите централи в Украйна, които са по-стари от тази в Запорожката област. Това ги прави още по-податливи на катастрофални сценарий в случай на авария.

"В Украйна има три други ядрени централи, които всъщност са по-близо до й западната граница, така че те са далеч от фронта, но все още са в обсега на руския ракетен огън или безпилотните самолети", каза той.

Руските и украинските сили са водили тежък артилерийски обстрел

Лайнман допълни, че въпреки, че нито един от тези реактори не е от същия модел като тези в Чернобил, някои от тях все пак са по-стара съветска технлогоия и не биха били толкова устойчиви на атака, колкото централата в Запорожие.

"Ако нещата се разплетат и централите станат по-достъпни за атака, това би могло да бъде по-голям проблем за Западна Европа", каза той.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм