Кметът на Киев Виталий Кличко и преди е бил в трудни ситуации като боец в тежка категория, но сега е в битката на живота си, подготвяйки града да издържи руските атаки през зимата.

Русия "иска Украйна без украинци", каза той пред Politico в ексклузивно интервю в офиса си в кметството на Киев и добави, че сънародниците му трябва да се съпротивляват. "Те искат да спрат електричеството ни, отоплението ни, генераторите ни. Искат да замръзнем."

Зеленски призова украинците да пестят ток

"Правят всичко, за да премахнат украинците, но това е нашият дом и нашите градове. Ние не искаме да ги напуснем", добави той.

Бомбардировките на Русия засилиха опасенията за нова бежанска вълна към Западна Украйна и ЕС, но Кличко настоя, че моралът в столицата се е запазил. Въпреки това той подчерта и необходимостта от допълнителна противовъздушна отбрана, която би могла да включва и системата "Пейтриът" на САЩ.

„Сега сме спокойни“. Надеждата се връща в Херсон след напускането на руските сили (видео и снимки)

Кличко отбеляза, както и други украински официални лица направиха по-рано този месец, че не би желал населението на Киев, което е над 3 милиона, да напуска и да бяга. Длъжностни лица, сред които Роман Ткачук, директор по сигурността на киевската общинска администрация, повдигнаха въпроса за перспективата за масова евакуация в случай на пълно спиране на тока. По-късно той оттегли опасенията си.

В най-лошия случай, ако украинската столица остане без отопление заради насочените към електрическата мрежа руски въздушни удари и "ако не можем да подсигурим вода и електричество за населението", тогава "ще помоля хората да се преместят в селските райони около Киев, в които все още има вода и отопление", каза той.

Продължават обстрелите на Запорожката АЕЦ

Това, според Кличко, е най-лошият сценарий и той предупреди жителите на града, че ако не искат да напускат, "трябва да са подготвени" и да се погрижат да имат достатъчно запаси от питейна вода и батерии за зареждане на мобилни телефони и друго електрическо оборудване.

Разговорът бе проведен девет етажа над Крешчатик, главната улица на Киев, където преди осем години Кличко се присъедини към протестите на т.нар. Майдан, довели до свалянето на Виктор Янукович. "Това беше един различен свят", казва той.

Великобритания ще помогне с 50 милиона лири за укрепване на украинската ПВО

Кличко каза, че в Киев се подготвят над хиляда центъра - предимно училища и детски градини - които да приютят жителите в случай на най-лош сценарий. Закупени са печки на дърва и генератори за отопление за центровете. Някои от училищата вече имат независими източници на топлина.

Съхраняват се и храна, вода и медицински материали. Градът вече е изгубил около половината от енергийните си мощности заради руските ракетни удари. Започнали са планирани прекъсвания на електричеството в някои райони. На повечето места няма улично осветление, за да се пести енергия.

Финландия започва да изгражда ограда по границата с Русия

Кличко представи списък с продукти, от които Киев се нуждае, за да изкара зимата: генератори, спални чували, топли дрехи и матраци. Преди всичко обаче той подчертава, че Украйна се нуждае от повече системи за противовъздушна отбрана, които да защитят изцяло небето ѝ. "Трябва да защитим небето над главите си", казва той.

Кличко определя като терористичен акт насочването на Русия към електропреносната мрежа на Украйна. В Киев ударите са били и по историческия център, "близо до главния ни университет и детските градини", избухна той.

Киев: Почти половината от енергийната мрежа на Украйна е изключена от руските удари

"Трябва да защитим небето над главите на нашите граждани. Затова незабавно се нуждаем от повече системи за противовъздушна отбрана", каза той. Запитан дали това ще включва и американската система "Пейтриът", той отговори: "Да, разбира се, бихме били много щастливи."

Накрая той отново подчерта: "Те искат хората да се депресират и да бягат. И знаете ли какво е интересно? Никой не си тръгва. Те не постигат целите си. След ракетните атаки хората не са депресирани, те са ядосани и готови да се бият".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм