Украинският президент Володимир Зеленски призова своите сънародници да ограничат потреблението на електроенергия, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това е станало в момент, когато Украйна се опитва да се възстанови от руските удари по нейната енергийна инфраструктура. На този фон възрастните и уязвимите хора се подготвят за доброволна евакуация от Херсон.

Продължават обстрелите на Запорожката АЕЦ

В опустошения от войната южен град, в който украинската армия влезе на 11 ноември след изтеглянето на руските въоръжени сили, почти няма ток и течаща питейна вода.

Украинците най-вероятно ще трябва да се примирят с всекидневни спирания на тока в цялата страна поне до края на март, прогнозира вчера ръководителят на голям частен електроенергиен доставчик.

Над 950 хиляди абонати бяха изключени от мрежата в понеделник. За днес са планирани нови спирания на тока, предупреди държавният електроенергиен системен оператор "Укренерго".

През последните седмици Русия нанася ракетни удари по енергийната инфраструктура на Украйна. В резултат милиони хора останаха без ток на фона на настъпването на зимата и падането на температурата под нулата.

„Сега сме спокойни“. Надеждата се връща в Херсон след напускането на руските сили (видео и снимки)

„Половината от енергийната инфраструктура на Украйна е извадена от строя“, каза Зеленски.

В традиционното си вечерно видеообръщение украинският президент призова своите сънародници да пестят ток, особено в тежко засегнати райони като столицата Киев, Суми на север, Виница на югозапад и Одеса на Черно море.

"Систематичното увреждане на нашата енергийна система от удари на руските терористи е толкова значително, че всички наши хора и компании трябва да бъдат съзнателни и да преразпределят потреблението си през целия ден... Опитайте да ограничите вашето лично потребление на електроенергия", обърна се украинският президент към своите сънародници.

Финландия започва да изгражда ограда по границата с Русия

"В момента над 10 милиона украинци са без електричество", каза той и добави, че регионите на Одеса, Виница, Суми и Киев са най-засегнати. „Правим всичко, за да нормализираме доставките“, каза Зеленски още миналата седмица.

Журналисти от АФП в няколко украински града казаха, че последните удари съвпадат с първия сняг този сезон, след като официални лица в Киев предупредиха за "трудни" дни. Щетите на електроенергийната инфраструктура на Украйна са толкова големи, че властите налагат прекъсвания на тока, за да разтоварят мрежата.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм