Как глобалните градове процъфтяват в ерата на геополитическата турбуленция? Списание „Икономист“ излиза с нова класация по различни критерии, показваща по-скоро темповете, с които мегаполисите се развиват през последните четири години. 

Пет луксозни дестинации с ръст на наемите от над 10% за година

Показателите и резултатите от класацията водят до извода, че се обособяват две нови тенденции, коментира авторът на рубриката „Икономистът говори“ по Дарик Югоизток, проф. д-р Милен Балтов. За тях можете да чуете повече в звуковия файл:

„В нея те правят един микс само от 10 глобални градове, но за разлика от класическите им подбори като „Най-добър град за живеене“ и индекси за бизнес град, този път те са пробвали нещо по-различно. Не толкова да се фокусират върху установеното положение, да хванат динамиката. Търсят я, чрез четири компонента – прираст на населението за период от последните четири години, нарастване на брутния вътрешен продукт, процент на свободните офис площи във всеки един от тези мегаполиси и нарастването на цените на имотите за същия период до 2022 г. Така на първо място излиза Маями с рекорд по последния показател – цени на имоти с ръст от 39,4%. Това при условия, че имаше отчетен спад в цените по време на пандемията. Но този мега град стои на челно място и по нарастване на брутния вътрешен продукт“, споделя проф. Балтов.

Експертите изтъкват по-топлото време там и сигурността, но според водещият икономист, причината да застане на първо място е друга:

Мисля, че е тясно свързана с името на бъдещия президент Рон Десантис, който е губернатор на Флорида, а вероятно и заради бившия президент, който избира да живее там – Доналд Тръмп. Но така или иначе Маями бие и Сингапур по нарастване на брутния вътрешен продукт. По този показател бие и Дубай, където се отчита спад с 1,9%. От друга страна Дубай излиза напред по критерий нарастване на населението, което за този период е скочило с 5,8%“, коментира икономистът.

Токио и Сидни си разделят шестото място в класацията на „Икономист“, а Сингапур пада на второ. Проф. д-р Милен Балтов обяснява, че тази класация не показва, кой е по-добър, а кой, какво е направил за последните четири години. Йоханесбург се представя слабо в новата класация, защото там цените на имотите са паднали значително с над 7%.

„Ако тук бяха сложили показател „сигурност“, Йоханесбург, можеше и съвсем да изпадне. По-интересното в тази класация са двете основни тенденции – тази, свързана с Ковид 19 и как влияе върху мегаградовете и какво се случва при баланса в световен мащаб. Например, Сингапур е на второ място, заради сигурността. Тя вероятно е и причината Хонг Конг изобщо да не влиза в състезанието“, коментира още проф. д-р Милен Балтов.

Според него, важен извод от класацията е, че започват да се обособяват две нови тенденции.  „Конвертирането, защото всички тези мегаполиси имат едно

значително нарастване на свободните офис площи.

Новата тенденция е те да си върнат градския живот, тоест в офис териториите отново да заживеят хора, но по начина по който са живели преди 70 или 100 години. Да станат със смесен характер“, припомня водещият на „Икономистът говори“.

За новите критерии, тенденции и термини, които се открояват на фона на променените реалности, чуйте повече в звуковия файл от проф. д-р Милен Балтов: