Нов вид технология с изкуствен интелект ще съкрати времето, което пациентите с рак трябва да изчакат, преди да започнат лъчетерапия. Тя ще помага на лекарите да изчислят къде да насочат лъчите на терапевтичното лъчение, за да убият раковите клетки, като същевременно запазят възможно най-много здрави клетки, съобщават от Би Би Си.

Darik International: Highlights from darik.bg generated with AI

Изследователите от болница "Адденбрук" обучават програмата с изкуствен интелект съвместно с Microsoft. По думите им тя е била разработвана в продължение на десетилетие.

За всеки пациент лекарите обикновено отделят средно между 25 минути и два часа, но AI ще работи два пъти по-бързо, смятат изследователите.

Адвокати бяха глобени за подаване на фалшиви съдебни данни от ChatGPT

Клиницистите одобряват работата му, като смятат, че е около 90% точен. „Нашите колеги консултанти предпочетоха да започнат сътрудничество с AI, отколкото да се доверят на своите колеги“, каза д-р Йена.

Експеримент на darik.bg: Как AI би поднесъл лоши новини на пациент

Въпреки че AI продължава да се развива и да играе значителна роля в здравеопазването, от съществено значение е да се признае, че медицинските специалисти остават незаменими при предоставянето на персонализирани и експертни грижи.

Изкуственият интелект може да предвижда усложненията от различни заболявания

Интеграцията на AI създава огромна сила, която има потенциала да революционизира грижите за пациентите и да подобри резултатите, добавят още от AI Magazine.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм