Най-често са засегнати видимите части на човешкото тяло и тъй като ръката е тази, която взривява пиратката и най-често при неудачи най-напред се травмира. Понякога могат да пострадат и лицето, очите, както и слуховия апарат, каза в ефира на Дарик радио Людмил Симеонов, началник на „Клиниката по хирургия на ръката“ в УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов".

По думите му след 12 часа е пикът на инцидентите с пиротехнически изделия и започват да прииждат хора към спешните кабинети. Има пациенти, които са пострадали в провинцията. Те също идват в клиниката за реконструктивна хирургия, добави той.

Много страшни неща се случват, отбеляза лекарят. Някои хора могат да имат леки увреди на кожата, но може да се стигне и до ампутацията на цели ръце.

Откога се празнува Нова година на 1 януари?

Има ли сме много малки пациенти на 2-3 години, които са изпуснати от контрол от родителите си. Обикновено по-голямо братче занимава детето и в резултат на невнимание се случва нещастие, обясни доц. Людмил Симеонов.

Той сподели, че са имали и пациенти и над 60 години. При тях реакциите са по-забавени, заради употребата на алкохол. Той посочи, че могат да се случат непоправими травми.

Според него мъжете най-често стават жертви на пиротехническите изгаряния. Най-честният профил на пострадал е мъж на възраст между 30 и 50 години. Има и жени, но са сравнително по-малко, уточни той.

Пиротехниката не е основната и единствената причина за посещението на спешните кабинети на болницата, каза доц. Симеонов. Чисто има случаи на битови домакински травми като порязвания. Друга причина е и пътният травматизъм, допълни лекарят.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм