Президентът Румен Радев подписа указ за прекратяване на правомощията и освобождаване от длъжност на главния секретар на МВР Живко Коцев. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Освобождаването на му идва след предложение на служебното правителство, направено само няколко часа след клетвата на министрите в НС. 

По повод скандала около главния секретар на МВР Живко Коцев, държавният глава подчерта, че Коцев вече не трябва да заема поста заради “несъвместимост с длъжността, защото престижът на ведомството е дълбоко накърнен”.

„Изпадам в умиление, като слушам Денков, че той не знаел какви лоши хора са това. А какъв главен секретар на МВР си, ако не знаеш с кого ходиш по луксозни курорти, с кого влизаш гол в сауната, от кого получаваш скъпи подаръци. Искам да поздравя директорът на ДАНС Пламен Тончев и служителите в агенцията за смелостта да бръкнат по най-високите управленски места. Представяте ли си да бях се поддал миналата година на истерията и да освободя Тончев от длъжност. Сега нямаше да разберем нищо за тези неща”, каза Радев.

Припомняме, че скандалът около главния секретар на МВР се развива в последната седмица, паралелно с информацията около ареста на директора на Агенция “Митници” Петя Банкова и бизнесмените Стефан Димитров и Марин Димитров.

Припомняме, че Живко Коцев вече веднъж подаде оставката си като главен секретар на МВР, малко след като ДАНС оповести разследването срещу Банкова.

Ден по-късно Коцев отмени решението си, а депутати от “Продължаваме промяната-Демократична България” коментираха, че върху Коцев е оказван натиск. В понеделник от пресцентъра на Министерския съвет съобщиха, че Николай Денков е подал сигнал до разследващия прокурор Даниела Талева.

Денков настоя да бъдат проверени съмненията за натиск над Коцев от страна на и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов и вътрешният министър Калин Стоянов.

Според Денков изтеклите в последните дни снимки на главния секретар на МВР представляват “масирана кампания по професионално и лично дискредитиране”.

Очаквайте подробности.