Президентът Румен Радев за пореден път отправи остри критики към правителството „Денков“ и конкретно към коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“. По повод скандала около главния секретар на МВР Живко Коцев, държавният глава подчерта, че Коцев вече не трябва да заема поста заради “несъвместимост с длъжността, защото престижът на ведомството е дълбоко накърнен”.

„Изпадам в умиление, като слушам Денков, че той не знаел какви лоши хора са това. А какъв главен секретар на МВР си, ако не знаеш с кого ходиш по луксозни курорти, с кого влизаш гол в сауната, от кого получаваш скъпи подаръци. Искам да поздравя директорът на ДАНС Пламен Тончев и служителите в агенцията за смелостта да бръкнат по най-високите управленски места. Представяте ли си да бях се поддал миналата година на истерията и да освободя Тончев от длъжност. Сега нямаше да разберем нищо за тези неща”, каза Радев.

Според президента “такива мащабни връзки на главния секретар на МВР с мастити контрабандисти е подигравка с държавността”.

Румен Радев припомни, че ПП-ДБ миналата година са настоявали за смяната на главния секретар на МВР

“Доводите бяха, че съгласно Конституцията, Министерският съвет е отговорен за обществения ред и сигурността в страната, не президентът. Трябва да е ясно, че министър-председателят Главчев ще управлява страната със своите министри, а не аз. Той има правото да избере своя екип и аз уважавам това. Що се отнася до министър Калин Стоянов, ако аз трябваше да назначавам това служебно правителство, да го определям, нямаше да го оставя за министър. За разлика от кабинета “Денков” нямаше и да го назнача”, коментира още президентът.

По думите му, с указа, който е издал за назначаване на служебен кабинет, се слага край на един провален политически експеримент.

“Преди 10 месеца призовах премиера Денков да не го реализира заради антидемократичните заявки в записа на ПП, въпреки това правителството беше създадено и се провали заради властолюбие и корист”, коментира държавният глава.

Взаимните обвинения между доскорошните партньори не ги освобождават от отговорност, подчерта още Румен Радев.