Служебният премиер поиска втора оставка на министър от кабинета си в рамките на 24 часа. Димитър Главчев иска от президента да бъде сменен и министърът на земеделието Кирил Вътев. Последният е един от четиримата от кабинета "Денков", които запазиха постовете си. 

Служебният премиер предлага министър на земеделието да стане изпълнителният директор на фонд "Земеделие" Георги Тахов.

В предложението си до държавния глава, Главчев посочва като мотиви за смяната несправяне със служебните задължения, в резултат на което продължава напрежението и недоволството в аграрния сектор.

Освен това, според служебния премиер не са приети необходимите законодателни и управленски решения с нужната финансова обезпеченост, като например украинската помощ за земеделските стопани за 2024 г. и все още нестартиралата кампания по директните плащания, което създава сериозни затруднения в сектора.

Късно снощи по подобен начин беше поискана и оставката на външния министър Стефан Димитров. Предложението за рокадата дойде само няколко часа, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ще оттегли подкрепата си за правителството на Главчев, ако не бъде сменен първият дипломат.

Освен това Главчев предлага за нов външен министър Даниел Митов, който е особено ярка фигура на ГЕРБ. Той е зам.-председател на партията. Вече веднъж е бил външен министър в служебния кабинет, назначен от президента Росен Плевнелиев при служебен премиер Георги Близнашки през 2014 г. На поста остава и в редовно правителство на ГЕРБ до началото на 2017 г. От май 2021 г. Към настоящия момент Митов е депутат на ГЕРБ-СДС.

Рокади бяха обявени и във втория властови ешелон в министерствата. Девет нови заместник-министри са назначени в шест от ведомствата, съобщи по-рано пресслужбата на правителството. В Министерството на отбраната длъжността заемат Радостин Илиев, Иван Пейков и Аделина Николова. От поста е освободен Станимир Георгиев.

На длъжността заместник-министър на електронното управление е назначен доскорошният титуляр във ведомството Александър Йоловски.

Зам.-министри в социалното министерство стават Лазар Лазаров и Наталия Ефремова.

От същия пост е освободена Елка Налбантова.

Стоян Андонов е назначен за заместник-министър на младежта и спорта. От тази длъжност са освободени Иво Кацаров и Даниела Дашева.

За заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството е назначена Юра Йорданова-Витанова. 

Бисерка Цанева заема длъжността заместник-министър на правосъдието.

Михаил Околийски и Илко Гетов вече не са зам.-министри на здравеопазването.

С друга заповед Чавдар Георгиев е освободен от поста заместник-министър на културата. Ирена Димитрова е освободена от длъжността заместник-министър на външните работи. От длъжността заместник-министър на образованието и науката е освободена Генка Петрова-Ташкова. Ивайло Шотев и Ирина Щонова са освободени като заместник-министри на икономиката и индустрията.