Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов призова Димитър Главчев да не предлага в състава на правителството да участва сегашният вътрешен министър Калин Стоянов. Атанасов посочи, че Стоянов не се ползва с доверие. По думите му е важно политическите сили, които участват в изборите, да имат доверие на министрите.

"Миналата година август месец в началото на парламентарната ваканция изведнъж министърът на вътрешните работи смени, мисля че бяха 17-18 директори на Областна дирекция на вътрешните работи. С никой несъгласувано действие в навечерието на местните избори", посочи Атанасов.

По думите му, по време на местните избори са установени между 400-500 000 недействителни бюлетини. Според него МВР не е проведело нито една операция срещу купуване на гласове. "Това са факти, които сочат, че  това министерство, под негово ръководството на този министър, не е надеждна институция".

Междувременно от МВР разпространиха позиция в отговор на обвиненията на ген. Атанасов, в която го опрекват за политически, голословни и безпочвени нападки и посочват, че от вътрешното ведомство с изненада са разбрали, че МВР и в частност министърът носят отговорност за големия брой недействителни бюлетини:

"Продължават политическите нападки към Министерството на вътрешните работи. Този път откровените неистини се разпространяват от народен представител и съпредседател на политическо обединение.

С изненада разбираме, че МВР и в частност министърът носят отговорност за големия брой недействителни бюлетини. Подобно твърдение е или грубо непознаване на законовите уредби, или умишлено внушение.

За пореден път се налага да правим уточнение, че ангажиментите на МВР преди и по време на изборния процес са строго регламентирани. Налице е трайно утвърдена практика за осигуряване на изборния процес, независимо от вида на вота. Преди всички избори, едно от първите действия е създаване на щаб, който организира, координира и контролира всички охранителни мероприятия, включително оперативното и явно противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите. Този щаб се ръководи не от министъра или член на политическия кабинет, а от висшата професионална фигура, каквато е главният секретар.

Безпочвените и голословни нападки, че министерството не е реализирало нито една операция за неутрализиране на купуване на гласове, категорично не отговарят на истината. Резултатите от вложените усилия са недвусмислени – близо два пъти е нараснал броят на образуваните досъдебни производства, свързани с местните избори през 2023 г., в сравнение с вота през 2019 г. Отчетът бе представен именно от главния секретар на МВР.

Разпространените неистини са пореден опит за омаловажаване на труда на хилядите служители на МВР, охранявали изборния процес и вложили усилия в противодействието на купуването на гласове. Труд, който преди, по време и след произвеждане на изборите не бе критикуван от народния представител Атанас Атанасов."