Протестиращите фермери изливаха прясно мляко на жълтите павета в центъра на София и скандираха за оставката на земеделския министър Кирил Вътев днес. По време на демонстрацията се стигна до сблъсъци между полицията и протестиращите, които се опитаха да нахлуят в сградата на Министерския съвет. 

Земеделците настояват за увеличение на тавана на максималната допустима финансова помощ, която едно стопанство може да вземе, както и предоговаряне на зелените изисквания. Акцията беше организирана от 26 фермерски организации, които отхвърлят постигнатите договорености с правителството. 

По думите на протестиращите фермери е имало многократни опити от тяхна страна за разговори с ресорното министерство, но те са останали без отговор от страна на институцията. Те се обръщат към премиера Николай Денков с призив да намери подходящ човек за министър, който да ги изкара от тази криза. „Настояваме министърът на земеделието да спре да лъже и да манипулира българската общественост“, заяви Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопроизводителите. „Искаме да престане тази манипулация. Да ни покани г-н Денков днес да му връчим каквото искаме и да видим дали можем да се разберем да просъществува българското земеделие, конкретно в чувствителните сектори – животновъдство, зеленчукопроизводство и плодове. Това са нашите искания. Не са политически! Това е груба манипулация и злоупотреба с положението, което има министъра и възможността да говори пред всички медии неистини", коментира Зоров.

"Министър Вътев постоянно прехвърля проблемите, които той създава, към премиера Николай Денков", обясни Венцислав Върбанов, председател Асоциацията на земеделските производители в България.

„Едни пари се преместват от единия джоб в другия и се хвърля прах в очите на хората. Тези пари, които вчера ги размахваха няма да свършат никаква работа. Помнете ми думата, че ако Кирил Вътев остане министър няма да минат и два месеца и тракторите отново ще бъдат на улицата и хората ще бъдат на улицата“, прогнозира Върбанов. 

Исканията на недоволните фермери включват увеличение на тавана на максималната допустима финансова помощ, която едно стопанство може да вземе, както и предоговаряне на зелените изисквания.

По думите на протестиращите земеделци е имало многократни опити от тяхна страна за разговори с ресорното министерство, но те са останали без отговор от страна на институцията. Те се обръщат към премиера Николай Денков с призив да намери подходящ човек, който да ги изкара от тази криза. Фермерските организации са категорични, че техните искания не са политически. Протестиращите носиха плакати с надписи като "Лесно обещавате, нищо не давате" и "Пари за Украйна има, но за земеделието няма".

Протестиращите са част от организациите, които така и не се споразумяха с правителството. Те са категорични, че осигуряването едва на 150 милиона лева за подпомагане на секторите „Плодове“, „Зеленчуци“ и „Животновъдство“ е крайно недостатъчно. 

Припомняме, че снощи кабинетът подписа споразумение за помощ с Българската аграрна камара.

Разединени в протеста

Междувременно разделението на земеделците в държавата продължи. Докато десетки от тях скандираха "Оставка, Вътев", други се разграничиха и вече започнаха разговори с МЗХ. Дори диалогът "бил много добър", стана ясно от пресконференция на сдружение „Обединени земеделски производители”. От там са предложили проектозакон, според който всеки земеделски производител ще може да си избере организация, в която да членува, стана ясно още по време на пресконференцията. 

По думите на Венцислав Митков тези, които водят преговорите с правителството и вчера подписаха споразумение, са не повече от 10% от земеделските производители. Той уточни, че по техните искания също са започнали разговори.

„Ние защитаваме интересите. Не се борим само за пари, а за реални проблеми. Ние оставки не искаме – искаме да работим, спокойно“, каза Митков. Той обясни, че се разграничават от протеста пред МС и оставки не искат. Допълни, че правят отделен протест – по границите и на различни точки на България.

По думите на Тодор Джиков, който представлява картофопроизводителите с така подписаното споразумение вчера, се е получило още едно разделение – на земеделци от северна и от южна България.

Защото 92,5% от царевицата е в Северна България. В същото време 79 % от овеса, 85% от тритикале, 83% от соргото и 72% от просото са в Южна България, от Стара Планина към гръцката граница и тези земеделски производители няма да бъдат подпомогнати“, каза Джиков. 

Исканията на Националното сдружение “Обединени земеделски производители”  са формулирани в 12 точки. Те са за промяна в изискванията за активен фермер, за да се позволи на млади земеделски стопани, които току-що са се регистрирали, да получат субсидии. Изплащането на субсидиите да е до първи март на съответната година, отпадане на данъка върху субсидиите до 100 хил. лв. и за юридическите лица, както е за физическите лица земеделски стопани, да се премахне изискването за анализ при растителна защита за всяко едно поле и да отпадне изискването за калибриране на дюзите на пръскачките, по-високи ставки за подпомагане на фермерите от планинските и полупланинските райони, както и да се създаде инструмент за компенсация на земеделските стопани при природни бедствия и пазарни сътресения.

Чуйте повече в прикачените звукови файлове. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм