Правителството предлага на президента да издаде Указ за прекратяване правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи Живко Коцев. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет едва няколко часа след като министрите от служебния кабинет встъпиха в длъжност.

Министерският съвет е приел решението неприсъствено.

Скандалът около главния секретар на МВР се развива в последната седмица, паралелно с информацията около ареста на директора на Агенция “Митници” Петя Банкова и бизнесмените Стефан Димитров и Марин Димитров.

Припомняме, че Живко Коцев вече веднъж подаде оставката си като главен секретар на МВР, малко след като ДАНС оповести разследването срещу Банкова.

Ден по-късно Коцев отмени решението си, а депутати от “Продължаваме промяната-Демократична България” коментираха, че върху Коцев е оказван натиск. В понеделник от пресцентъра на Министерския съвет съобщиха, че Николай Денков е подал сигнал до разследващия прокурор Даниела Талева.

Денков настоя да бъдат проверени съмненията за натиск над Коцев от страна на и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов и вътрешният министър Калин Стоянов.

Според Денков изтеклите в последните дни снимки на главния секретар на МВР представляват “масирана кампания по професионално и лично дискредитиране”.