Според държавния глава казусът с агенция "Митници" е чисто криминален, но се политизира заради предстоящите избори. Президентът настоява случаят да бъде щателно разследван: 

“Даже изпадаме в умиление като слушам господин Денков как, ама той не знаел, че това били някакви лоши хора. Ами какъв главен секретар на МВР си, ако не знаеш с кого ходиш по луксозни курорти, с кого влизаш гол в сауната, от кого получаваш скъпи подаръци”, попита Радев. 

С подобен тон лидерите на ГЕРБ и ДПС коментираха арестите от миналата седмица и разпространените снимки, на които се вижда главният секретар на МВР.

“Живко Коцев съм го назначавал за ОДП-то в Търново още 2013 г., затова сме го и подкрепяли и съм изненадан от това, което чувам последните дни. Много е важно да се види тези снимки, тези неща, които излизат”, настоя лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Според председателя на ДПС Делян Пеевски “такова нещо не се е случвало в държавата - планини от кеш, партия на пудела”

Критична бе и парламентарната опозиция в лицето на БСП и “Възраждане”. Корнелия Нинова заяви, че няма невинни в тази ситуация, “цялото положение в момента излъчва несигурност, нестабилност, система, която се тресе отвътре от конфликти не може да гарантира сигурността на хората”. 

Според Цончо Ганев от “Възраждане” корупционните скандали от последните дни са “плод на сблъсъка между различните лобита, а овладяването на държавата продължава с мощна сила”. 

Подкрепа към главния секретар на МВР Живко Коцев дойде единствено към ПП-ДБ, които се позоваха на сигнала за натиск над Коцев, изпратен вчера в прокуратурата. 

„И днес това, че видяхме, че въпреки сигнала към съдията, който може да разследва главния прокурор, в който беше не само описан главния прокурор като “бухалка”, но и Калин Стоянов като част от хората, които са използвали натиск върху Живко Коцев, това за нас показва пълна провокация от новия премиер“, коментира Петков.

Според него Пеевски и Борисов са наредили кабинет с една единствена цел за Калин Стоянов - да покрива злоупотреби и купен вот на следващите избори. 

„Той ще бъде използван като инструмент от Пеевски и Борисов това е нашето предположение, за купен и манипулиран вот. Ако хората излязат масово, тези всичките машинации няма да имат такова значение“, допълни съпредседателят на ПП. 

Председателят на ДСБ ген. Атанас Атанасов коментира, че не е видял доказателства за контрабанда в разследването срещу директора на Агенция „Митници“ Петя Банкова. 

„Цялата тази история прилича на черен PR предизборен, който цели да ни компрометира нас като политическа сила“, посочи Атанасов. Той отказа да коментира снимките, на които се вижда главният секретар на МВР Живко Коцев с част от арестуваните. 

„Не е моя работа да коментирам кой къде се снима. Аз знам къде да се снимам и не сте ме виждали на такива снимки“, коментира още Атанасов. 

По думите му вътрешният министър Калин Стоянов се познава с разследваните за контрабанда от 2016 година. „Сигурно ще дойде време да видим едни други снимки“, каза още Атанас Атанасов.