Вече са факт първите от малките електрически автобуси за довеждащ транспорт в част от южните квартали.Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, предаде БГНЕС. 

Изписаха всички пострадали при катастрофата с автобус на градския транспорт в София

"Първият от 52 малки електрически буса, които ще са довеждащ транспорт на кв. "Витоша ВЕЦ Симеоново" и "Горна баня" до големи спирки на градския транспорт, вече е произведен. Доставките в София ще започнат през ноември и догодина ще стартираме проекта", пише Фандъкова.

Автобус на градския транспорт се заби в дърво, има пострадали

"В София са и първите два електрически буса за иновативния проект за градски транспорт "по заявка". Работим по този експериментален проект с нашите партньори от Софийския университет, Пловдивския университет, НИМХ и НСОРБ", допълни тя. 

Откриха 250 варела с опасни химикали, разхвърляни из София

"Целта на общината е да даде алтернатива за придвижване с градски транспорт в квартали, които са гъсто населени, но без подходяща пътна инфраструктура. И в същото време да използва електрически бусове с нулеви емисии", обясни тя. 

"Тестването, с което ще се определят най-удобните за хората маршрути ще стартира през октомври с кварталите "Манастирски ливади – запад" и "Манастирски ливади – изток", и ще е заедно с граждани и гражданските организации по места", коментира кметът на София. 

"Следващият тестови маршрут ще е в зоната на м. "Гърдова глава", "Бояна", ж.к "Бъкстон", "Павлово" и част от "Красно село", обясни тя. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм