Първият хеликоптер от системата за спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS - Helicopter Emergency Medical Service), който вече пристигна в България, ще бъде официално представен от 14:00 часа днес, 2 февруари, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

На авиобазата на „Гранична полиция“ на столичното летище, където е временно разположена машината, ще присъстват министър-председателят акад. Николай Денков, министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков и други официални лица.

Вертолетът A109S Trekker, закупен с европейско финансиране от италианския производител „Леонардо“, извърши самостоятелен полет с екипаж на компанията от Италия до България, изпълнен с няколко междинни кацания.

Хеликоптерът е първият от общо шест машини. По график в края на юни тази година трябва да пристигне вторият хеликоптер, предвиден за оперативната база в Долна Митрополия, а през декември се очаква третата машина, която ще бъде на разположение в оперативната база в Сливен. Останалите въздушни линейки ще идват поетапно до 2026 г.

Първите шестима български пилоти, завършили обучение в Италия, вече получиха и своите бревети – свидетелства за летателна правоспособност. Те им бяха връчени лично от министър-председателя Николай Денков на церемония през декември м.г.

В системата за спешна помощ по въздух се очакват да работят общо 36 пилоти и 14 инженери. На борда на машината ще има и медицински лица, които вече преминават съответните обучения. В края на февруари се очаква хеликоптерът вече да може да участва в реални спасителни мисии.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм