Първият медицински хеликоптер, част от новоизграждащата се система за спешна помощ по въздух (HEMS - Helicopter Emergency Medical Service) се очаква да кацне днес, 1 февруари, в София, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта и съобщенията. След самостоятелен полет от Италия до България машината временно ще бъде на базата на „Гранична полиция“ на столичното летище.

Хеликоптерът ще бъде официално представен на 2 февруари в присъствието на министър-председателя акад. Николай Денков, министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков, министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, зам.-министъра на здравеопазването проф. Илко Гетов и др.

Вертолетът е произведен от италианската фирма „Леонардо“ и е придобит с европейско финансиране. Той е първата от общо шест машини. През настоящата година – в средата и в края, в България трябва да пристигнат още две въздушни линейки. Останалите ще пристигат поетапно до 2026 г.

Първите шестима български пилоти, завършили обучение в Италия, вече получиха и своите бревети – свидетелства за летателна правоспособност. Те им бяха връчени от министър-председателя Николай Денков на церемония през декември м.г. По график в края на юни т.г. трябва да пристигне вторият хеликоптер, предвиден за оперативната база в Долна Митрополия, а през декември се очаква третата машина, която ще е на разположение в оперативната база в Сливен.

В системата за спешна помощ по въздух се очакват да работят общо 36 пилоти и 14 инженери. На борда на машината ще има и медицински лица, които вече преминават съответните обучения. По данни на министъра на транспорта Георги Гвоздейков скоро България ще разполага с общо осем болнични вертолетни летища. Вече има три регистрирани площадки в Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) „Света Анна“ в София, МБАЛ „Уни Хоспитал“-Панагюрище и УМБАЛ „Света Марина“-Варна. В момента в Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ разглеждат документите на още пет болници, от които две са в София и по една - в Русе, Пловдив и Велико Търново. 

На територията на страната се очаква да бъдат изградени общо шест оперативни бази на бъдещата система за спешна помощ по въздух, а разположението им дава възможност до всяка точка на страната да могат да достигат два хеликоптера едновременно, спазвайки правилото за „златния час“.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм