Българският свещеник в Одрин отец Александър Чъкърък да бъде удостоен с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – първа степен предлага правителството на празидента. Отличието е за големите му заслуги в опазване на българското културно и историческо наследство.


Отец Александър Чъкърък е роден в Одрин в семейството на родолюбивите българи Филип и Елена Чъкърък. Завършил е българското училище „Петър Берон“ там и семинария в Пловдив. Дипломиран магистър по богословие е от СУ „Св. Климент Охридски“. Ръкоположен е за свещеник през 2001 година и от 2003 г. служи в църквата „Св. Георги Победоносец“ в Одрин. Отец Александър и неговият баща Филип Чъкърък десетки години доброволно я поддържат и стопанисват. Двамата организират българската общност и изтъкнати общественици от Одрин за опазване и реставриране на храма. Под ръководство на отец Чъкърък през 2004 г. успешно завършват реставрацията и ремонтът на църквата.


Отец Чъкърък работи неуморно за запазване и укрепване на устоите на нашата вяра и традиции. Под негово ръководство на 6 и 21 май всяка година в Одрин се стичат стотици наши сънародници от България и Турция за храмовите празници на църквите „Св. Георги Победоносец“ и „Св. Св. Константин и Елена“.


С активното съдействие на отец Чъкърък и съпругата му през 2008 г. към храма „Св. Георги“ е открит филиал на Народното читалище „Просвета – 1870“ – Свиленград, което се нарича Българско народно читалище „Просвета“ и е първото извън пределите на България. Там много деца изучават български език.


С цялостната си родолюбива и добродетелна дейност отец Чъкърък допринася за поддържане на приятелски и добросъседски отношения между Република България и Република Турция, мотивират предложението от Министерски съвет.