50 200 зрелостници ще се явят на матурата по български език и литература, която ще се проведе утре в над 750 училища, a квесторите в изпитните зали ще са около 13 хиляди. Това обяви служебният министър на образованието Галин Цоков.

“Всичко е готово от гледна на точка на логистика - стаи и зали,  където ще се проведе изпита. Самите изпитни въпроси, които са 41 ще се генерират утре сутринта в 5:30 ч., а вариантите са над 390 000. Като включим и темата за есе или интерпретативно съчинение стават над 4 милиона варината. Утре след 6:00 ще тръгнат тези варианти и то на модули към отделните училища, за да бъдат разпечатани и предоставени на зрелостниците. Взели сме всякакви мерки по отношение на изтичане на информация, ще има присъствие и на служите на МВР и ДАНС при самото изтегляне на изпитните варианти ”, каза служебният министър на образованието. 

Той поясни, че петима души ще положат изпита повторно за повишаване на оценката. Това стана възможно след промени в Закона за предучилищното и училищното образование и на тази изпитна сесия ще се приложи за първи път. 

Във връзка с разпространението на коклюш той уточни, че има само един зрелостник в Пловдив, който е карантиниран и утре ще положи изпита си в отделна зала.

На 20 май е вторият задължителен изпит. Той е по един от профилиращите предмети, изучавани в 11-и и 12-и клас, или по теория на професията за придобиване на професионална квалификация за учениците от професионалните гимназии.

Утрешният държавен зрелостен изпит по български език и литература започва в 8.30 ч.