Увеличение на минималната работна заплата от началото на следващата година предлага правителството. Проектът на постановление на министерския съвет е качен за обществено обсъждане. Според него от 1 януари 2024 г. минималната заплата трябва да стане 933 лв. вместо сегашните 780 лв.

Сред мотивите за увеличението е посочена инфлацията. Според официалната статистика на годишна база тя е 14.3%. В постановлението се отбелязва още, че актуализацията е необходима, за да "отчете настъпилите промени и да подпомогне реализацията на положителни промени в периода на своето прилагане както по отношение на заетостта, конкурентоспособността, така и по отношение на ограничаване рисковете от нарастващо неравенство, бедност сред работещите и свиване на вътрешното потребление".

За увеличение на минималната заплата отдавна настояват синдикатите. Според тях тя трябва е 50% от средната за страната.

По правило работодателите са против увеличението на минималното заплащане с администативни мерки от страна на държавата.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм