Учителските заплати се увеличават с 15%. Това става по силата на Aнекс към Kолективния трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование, който подписаха министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и социалните партньори.

Увеличението влиза в сила със задна дата - от 1 януари 2023 г.

Над 60 деца са върнати в образователната система в русенско през учебната година

„По този начин правителството гарантира националния приоритет за поддържане на ниво на учителските заплати от 125% от средното възнаграждение в страната“, посочи проф. Цоков, цитиран от пресцентъра на МОН.

По думите му само благодарение на добър и конструктивен диалог със социалните партньори могат да се намерят най-добрите решения за системата.

95% от учителите смятат, че намаляването на домашните няма да повиши резултатите

„Радвам се, че с държавния бюджет гарантирахме както заплащанията на заетите в образованието, така и продължаването на започналите ремонти и модернизация на училища и общежития в страната“, допълни министърът.

С подписания днес анекс минималната основна заплата на учителите става 1709 лв. Такава ще е тя и за всички останали педагогически специалисти - ресурсни учители, възпитатели, ръководители на направление „Информационни и комуникационни технологии“, логопеди, психолози, педагогически съветници, корепетитори, хореографи, рехабилитатори на слуха и говора и треньори по вид спорт в училищата и детските градини.

МОН: Нови промени в учебните програми, Вазови произведения се местят в по-долен клас

Минималната основна заплата за старши учителите и старши възпитателите става 1763 лв., а за главните учители и главните възпитатели - 1831 лв. Директорите ще получават най-малко 2082 лв. основно възнаграждение, а заместник-директорите - 1926 лв.

За увеличението на заплатите на педагозите са осигурени 524 млн. лв. от държавния бюджет.

Искат 1880 лв. да стане минималната заплата на асистентите във ВУЗ

Гледане на Tik Tok видеа и подвеждащи снимки, четене на новини: Как децата във Финландия се образоват

За не по-малко от 1880 лв. минимална месечна работна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища - асистент, настояват от Националният браншов синдикат „Висше образование и наука" (ВОН-КНСБ), Съветът на ректорите, Националното представителство на студентските съвети (НПСС) и Синдикат „Висше образование“ към КТ „Подкрепа“.

Организациите са изпратили писмо с исканията си до министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, съобщи председателят на ВОН-КНСБ проф. Лиляна Вълчева. По думите ѝ изпратеният документ е в отговор на писмо от министъра до социалните партньори.

МОН ограничава обема на домашните, които учителите дават на учениците

Друго искане на организациите е за увеличение на размера на стипендиите на студентите. Към момента минималната е 85 лв., а максималната – 180 лв. В писмото си до министъра социалните партньори настояват те да бъдат увеличени до съответно 120 и 200 лв.

„Не приемаме дискриминационния подход на правителството, защото увеличението на заплати за учителите е от месец януари 2023 г., за академичния състав - от месец август, а за стипендиите на учащите - от 1 юли, които за държавните висши училища реално ще са от месец септември или месец октомври тази година“, гласи част от писмото до министъра.

“Върхът на събирането го наричаме събор”. 100-те национални дефекта от Самуил Петканов: Математиката

Синдикатите, ректорите и студентските съвети пишат още, че не приемат факта, че с нарастването на брутния вътрешен продукт, средствата за образование, в това число за висше образование и наука, намаляват от 4,5% на 4,1%. Това е на фона на обявеното от правителството, че образованието е национален приоритет, посочват още организациите. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts 

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм