Темите в предизборната кампания са по-скоро продукт на радикализация, за да се мобилизира електорат, отколкото да се работи за формиране на правителство, обясни политологът Христо Панчугов в "Кой говори" по Дарик радио. Тези, които успеят да формират отговор за управлението още сега, може би ще бъдат и тези, които ще спечелят най-много в рамките на тази кампания, продължи той.

Сергей Петров: За една година Русия успя да постигне обратното на всичко, заради което започна войната

Според него първата тема "Магнитски" преди 2 години е имала много по-голяма сила. Хората видяха, че това е само констатация, обясни той. Знакът е силен, но доминира друго усещане - че нашите институции са безпомощни, заяви политологът. Според него темите от предходния списък не получиха развитие и нямат ясен отговор как институциите реагират на подобна ситуация и това ще повлияе върху възприемането на значението на сегашните санкции. 

Според другия гост в студиото - политолога Петър Чолаков, твърдият електорат на ГЕРБ не се влияе от подобни санкции. Въпросът е дали евентуално проевропейски и евроатлантически избиратели биха се отблъснали, обясни той. Подобен вид санкции може да повлияят на имиджа на проевропейска партия, който градят от ГЕРБ, но това не би имало голямо значение за твърдия им електорат, заяви политологът.

След една година война: Единна Украйна в руини и руски упадък сред ядрен шантаж

Дори и да няма пряк ефект върху предизборната кампания и директни послания, свързани с Украйна, войната е отправна точка за други вид агитация, обясни Панчугов. Част от предизборната кампания ще бъде нагнетяване на страх, свързан с тази тема. Според политолога ще се прави опит през тази тема да се доставят други послания, които са свързани с начина на функциониране на държавата.

Според Чолаков служебният кабинет работи изцяло в полза на Румен Радев. Остава убежедението, че отново няма да има редовно правителство след изборите през април. Логично е да очакваме служебният кабинет да мисли в перспектива за себе си в този контекст на събитията, обясни политологът. 

Що е „Магнитски“ и защо има почва у нас?

Като общество трябва да проведем дискусията за рисковете от продължаващи служебни правителства, продължи разговора Панчугов. Духът на разделението на властите е нарушен и трябва да се предоговори това нещо. Инструментът служебно правителство е продукт на друго време. То трябва да отпадне или да бъде създадена форма на контрол към него.

Според Чолаков, ако не се сформира редовно правителство, рисковете са свързани със забавяне на влизането във еврозоната. Ако тръгнем параноично да разсъждаваме, продължи той, едно разрастване на войната в Украйна също би било рисково при липса на редовно правителство. Икономическата криза също по-добре се управлява с редовно правителство.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм