Ясни са големите победители в 5-те категории от конкурса на РИОСВ – Хасково „Коледна украса от отпадъци“. Над 500 снимки на изработени от деца празнични украси и сувенири са получени в инспекцията. В конкурса се включиха над 50 училища, детски градини, читалища, детски центрове и др. от региона, отчитат от РИОСВ. Специална грамота за активно участие ще получат най-дейните с най-много изпратени снимки на коледни играчки от отпадъци.


Победителите:
1-ви „Г“ клас от ОУ „Пенчо Славейков“, Димитровград (колективна изработка)
Божана Иванова от 8-ми „Б“ клас на ПГДС „Цар Иван Асен II“, Хасково (8 – 12 клас)
Анелия Колева, 5 „А“ клас, СУ „Св. Климент Охридски“, Симеоновград (5-7 клас)
Деян Данев, 1-ви „Д“ клас, ОУ „Алеко Константинов“, Димитровград (1 – 4 клас) 
Мартин Дианов Тодоров, ДГ „Звънче“, група „Роза“, Димитровград (4 – 6-годишни). 


Техните коледни играчки събраха най-много харесвания във фейсбук страницата на РИОСВ-Хасково. Отличените ще плучат специална грамота и предметни награди, осигурени от инспекцията. Директорът и Наталия Пачеманова ще връчи и три специални награди на Нелина Бойчева и Назар Бекир, 6 клас, СУ „Отец Паисий“, Кирково за изработената от тях елха от пластмасови лъжички, на Клуб HANDMADE – ПГ Селско стопанство и икономика „Христо Ботев“, Свиленград, за изработения от тях тоалет на Снежанка от пластмаса и на 5-годишната Елия Георгиева, от подготвителна група на НУ „Христо Ботев“, Любимец за нейното коледно ангелче. Трите специални награди са определени от експерти в РИОСВ - Хасково след гласуване.


Конкурсът „Коледна украса от отпадъци“ бе организиран по повод  Европейската седмица за намаляване на отпадъците (EWWR). Тя се провежда ежегодно през ноември и насърчава към повишаване на осведомеността относно устойчивото управление на ресурсите и отпадъците. Тази година посланието на инициативата е за намаляването на потреблението, насърчаване на повторното използване на продукти и материали и рециклирането на отпадъци.