Есента чука на вратата, но преди да влезе у дома, лятото ще си поиграе за последен път. Това е основният извод от заседанието на Синопточинта комисия. И за да не се изказваме чак толкова иносказателно, нека погледнем какво време ни очаква в следващите десетина дни.

Как изменението на климата влияе на вкуса на виното

Периодът ще бъде разделен на две - топъл към горещ и хладен към студен. 

Прогнозирани максимални температури следващия четвъртък - 22 септември. Pivotal

В първата половина лятото ще се вихри, но ще си взима и сбогом, тъй като ще отпътува на юг, а през втората половина на периода ще видим по-ниски температури, превалявания, а по най-високите части на планините и първия сняг за сезона.

Експерти: Гъстото строителство повишава температурите

До събота включително ни чака топло, дори в отделните дни - четвъртък, петък и събота - горещо време. Вероятно петък и събота ще бъдат последните горещи дни за това лято. В низините на страната с температури в следобедните часове до 32 - 34 градуса. Особено в петък и в събота на изток.

След това обаче започва постепенно захлаждане, което ще усетим особено силно от вторник нататък.

Новата седмица започва с понижение на температурите

Средиземно море се събужда и започва да формира центрове на ниско налягане, което винаги е свързано с по-лошо време у нас. Такъв център на ниско налягане ще оказва влияние на времето над страната в събота и неделя. Основните валежи от дъжд се очакават над Западните Балкани и Румъния, но и над нашата страна и в събота, и в неделя ще има повечко облаци и на много места ще видим превалявания. 

В понеделник следващата седмица времето ще се подобри за кратко, но още от вторник - 20 септември - нов средиземноморски циклон ще оказва влияние на времето у нас. И тогава е възможно то съществено да се влоши, да има повсеместни валежи от дъжд, а заради нахлуването и на по-хладни въздушни маси, по най-високите части на Рила и Пирин да видим и първия за сезона сняг.

В петък, на следващото заседание на Синопточнита комисия, ще имаме повече яснота и за захлаждането през следващата седмица, и за евентуалните валежи, но с голяма доза вероятност седмицата след 19-и септември ще бъде вече типично есенна. 

Прогноза с дъх на есен

Очакват се и ниски минимални температури сутрин по високите западни полета при изясняване - до 3 - 5 градуса, а максималните няма да надхвърлят във вторник и сряда 13 - 14 градуса в следобедните часове. Това са температури с повече от 12 градуса по-ниски от температурите, които очакваме в края на тази седмица, когато трябва да кажем "сбогом" на лятото.

Есента е на прага ни, и тази прогноза е напълно в реда на нещата. Застудяването, прогнозирано през другата седмица, съвпада с идването на астрономическата есен, което е съвсем нормално.

Докато у нас природата се държи в рамките на очакването, захлаждането идва с началото на есента, то в Атлантика нещата са доста по различни. В Синопточната комисия от началото на август следим развитието на сезона на ураганите, който почва на 1 юни и завършва на 30 ноември.

Тайфунът Hinnamnor връхлетя Южна Корея

Следим го, защото тази година той е твърде необичен. Макар американците, в славните традиции на глобалното затопляне, да прогнозираха свиреп сезон на ураганите, с много тропически бури и големи урагани, в този момент, в средата на септември в Атлантика няма нито една тропическа буря и това е крайно необичайно.

Септември е месецът, в който обичайно се образуват най-много бури и дори големи урагани, но тази година, поне до момента, нещата са необичайно различни. 

С любопитство ще очаваме развитието на нещата в следващите дни, вероятно ще се образуват и тропически бури и урагани, има достатъчно време, но началото и средата на сезона на ураганите е необичаен.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм