До края на астрономическото лято остават по-малко от две седмици и в следващите дни ще усетим наближаващата есен. Ще имаме периоди на типично лятно време, но и периоди, в които и температурите, и валежите ще напомнят на есента.

Очаквани максимални температури на 18 сепетмври   /Pivotal

Синоптичните модели прогнозират разваляне на времето в следващите 48 часа. От северозапад ще нахлуе и малко по-хладен въздух. Ще се създават условия за валежи, включително и за гръмотевична дейност, както в събота, така и в неделя.

Процесът ще започне тази вечер над северозападните райони и в събота и неделя ще оказва влияние на времото над цялата страна.

Очаква ни предимно слънчево и топло време

В понеделник ще започне стабилизиране на атмосферата и до следващия петък температурите ще се повишават, а вероятността за валежи ще е малка. 

В сряда и четврътък ни очакват температури над 30, дори 32 градуса в низините. Лятото ще се завърне за три дни преди природата да ни покаже, че есента е на хоризонта.

Нивото на водата в езерото Пауъл пада драстично

Към края на следващата седмица, отново за почивните дни, времето се очаква да се влоши, център на ниско налягане от Средиземно море ще ни прати повече облаци и валежи от дъжд, които ще продължат в неделя и понеделник - 18 и 19 септември. 

Според моделите в този период се очаква и нахлуването на студен въздух от север - североизток, като вероятно температурите чувствително ще се понижат. Тогава е възможно да видим дневни температури по високите западни полета, включително и в района на София, под 12 градуса.

Амазонската екваториална гора изпрати август с рекорден брой тежки пожари

Ако тази прогноза се осъществи, това ще бъде и по-сериозно първо есенно захлаждане, което ще ни напомни, че лятото си тръгва и идва истинската есен.

На заседанията на Синипточнита комисия през следващата седмица ще уточняваме дали всичко това ще се случи по този начин.

В Европа времето се стабилизира, вали, температурите са обичайни за сезона.

В Атлантика продължава сревнително слабият ураганен сезон, макар че през септември се развиват много и силни урагани. Въпреки прогнозите за по-активен ураганен сезон, до момента това не се случва. 

Силно торнадо удари езерото Гарда (видео)

От около 25 - 30 години не е имало толкова тихо начало на сезона на ураганите, което е изненадващо и вероятно ще стане обект на изследвания. Но независимо от причините, това е добра новина за САЩ и всички страни от Карибския басейн. Но пък това може да се промени бързо и да видим голям ураган още в следващите седмици.

Есента неумолимо наближава, денят намалява, слънцето пада по-ниско на юг - кръговратът на природата.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм