Ако дегустацията на вино и винопроизводството са теми, които ви интересуват, вероятно знаете нещо или две за това как времето влияе на вкуса на виното и следователно някои от процесите, свързани с това. 

4-ти август е рождената дата на шампанското

Ето как според Би Би Си (BBC) климатът влияе на винопроизводството:

Грозде, отглеждано в по-хладен климат:

  • Гроздето узрява по-бавно;
  • По-високи нива на киселинност и тръпчив вкус;
  • По-ниски нива на захар.

Грозде, отглеждано при по-топло време:

  • Гроздето узрява по-лесно в сравнение с по-хладното време;
  • Вкус с по-ниска киселинност;
  • По-високи нива на захар.

Четири сребърни и един бронзов медал за вината на изба „Братя Минкови“ на конкурса Decanter World Wine Competition 2022 в Лондон

Климатът се отнася до общите условия на дадено място. Например, тропическият климат е известен с това, че е горещ и влажен и е разпространен в Карибите. 

Времето, от друга страна, е сред временните условия в дадена област, например, една седмица непрекъснат дъжд на определено място. 

Що се отнася до площите с лозя, в германските винарски региони лозята се радват на хладен климат, но все пак има и  периоди на горещо време.

Бялото вино заздравява костите

Както климатът, така и времето естествено ще повлияят на ароматните и вкусови съединения в гроздето. Проста химия, която непрекъснато оформя същността на избраната от вас чаша вино. Разбира се, в зависимост от местните условия на отглеждане, това дава баланс на вкуса, захарта и киселината във вашето вино.

Както беше споменато, по-високите температури позволяват на гроздето да узрее по-бързо, което води до по-високи натрупвания на захар, но губи киселинност. По-узрялото грозде допринася за вино с по-високо алкохолно съдържание, възприемано като горчивото и „горещото“ от винените семейства. 

Две чаши вино доставят дневния лимит захар

От друга страна киселинното грозде, отглеждано при по-ниски температури, предлага по-освежаващ и остър вкус.

Как обаче можем да определим вкусовете във виното толкова конкретно? Е, ароматът е виновникът, когато виното влияе на нашите възприятия за вкус. Това, което възприемаме като вкус, когато пием прекрасна чаша вино, всъщност се осигурява от друго сетиво: обонянието.

Ароматните съединения в гроздето са чувствителни към времето, особено през по-късните етапи на узряване на гроздето. И поради това, всички винени вкусове в света са организирани в 3 основни групи: земя, подправки и плодове/цветя/билки.

Програмист, част от оркестъра "Виво Монтана", е най-добрият майстор на червено вино

Интересно, нали? Например, съединение като тиолите придава шоколадов аромат на аржентинския малбек.

Как хладното време/климат влияе на винопроизводството

Както споменахме, при по-хладен климат и време гроздето ще узрява по-бавно. Има по-високи нива на киселинност, които много хора харесват и възприемат като освежаващи и приятни, докато други го намират за грубо и прекалено остро.

Експерти предупреждават: Изменението на климата застрашава културното наследство

Ако искате да направите леко, сухо и пивко вино, ще предпочетете грозде, отгледано в по-хладни региони. Разбира се, зрелостта на гроздето ще зависи от количеството слънчева светлина, което е получило през целия си процес на растеж – независимо от времето/климата или температурите.

Климатичните промени ще ускорят разпространението на човешки патогени

Поради тази причина, ако на определено място е паднал продължителен дъжд, това може да е проблем. Ако съчетаем дъждовно време и ниски температури, това води до много по-малко узряло грозде, пише homebrewadvice.com.

Освен това, ако по време на вегетационния период е имало много дъждовно време, това води до разводняване на гроздовия сок. Лозята, които са получили много вода, в крайна сметка се оказват с прекомерна влажност в тях, което води до разредена суровина. 

Климатичните промени водят до промени в икономиката

Някои от предизвикателствата на винопроизводството в по-хладен климат:

  • По-нисък добив на лози;
  • Зимите убиват и/или повреждат лозите;
  • Измръзването е по-вероятно да се случи и е по-разрушително.

Червените вина Cool Climate включват Gamay, Merlot, Pinot Noir, Cabernet Franc, Chiava, Chambourcin, Regent, Lagrein. Тези червени вина имат по-пикантна нотка, по-високи нива на киселинност, по-нисък алкохолен процент и са по-леки.

Белите вина в хладен климат включват Шардоне, Совиньон Блан, Мюлер Тургау, Ризлинг, Пино Гри, Шасла, Соларис, Бакхус, Мадлен Анжевин. 

Как проблемите на климата и природата стигат до хората

Ако търсите плътни, плодови и меки вина, гроздето от по-топъл климат е правилният избор.

Ако вие самият се интересувате от винопроизводството, няма да имате друг избор, освен да погледнете някои от изненадващите скорошни доклади за изменението на климата. 

62% от българите смятат, че климатичните промени са реална заплаха за човечеството

Средните температури в повечето части на света се покачват, така че лозята им нямат продължителността на живота, която са имали преди, поради продължителните суши и жестоките градушки. 

През последните няколко години Бордо претърпя тежки бури с градушка през май 2018 г. и беше ударен от катастрофални студове през 2017 г. Сурови.

Други винарски региони по света, от Южна Африка, Австралия, Испания и Калифорния, също са изправени пред тези тежки ситуации на изменение на климата.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм