Ако дегустацията на вино и винопроизводството са теми, които ви интересуват, вероятно знаете нещо или две за това как времето влияе на вкуса на виното и следователно някои от процесите, свързани с това.
4-ти август е рождената дата на шампанското
Ето как според Би Би Си (BBC) климатът влияе на винопроизводството:
Грозде, отглеждано в по-хладен климат:
- Гроздето узрява по-бавно;
- По-високи нива на киселинност и тръпчив вкус;
- По-ниски нива на захар.
Грозде, отглеждано при по-топло време:
- Гроздето узрява по-лесно в сравнение с по-хладното време;
- Вкус с по-ниска киселинност;
- По-високи нива на захар.
Климатът се отнася до общите условия на дадено място. Например, тропическият климат е известен с това, че е горещ и влажен и е разпространен в Карибите.
Времето, от друга страна, е сред временните условия в дадена област, например, една седмица непрекъснат дъжд на определено място.
Що се отнася до площите с лозя, в германските винарски региони лозята се радват на хладен климат, но все пак има и периоди на горещо време.
Бялото вино заздравява костите
Както климатът, така и времето естествено ще повлияят на ароматните и вкусови съединения в гроздето. Проста химия, която непрекъснато оформя същността на избраната от вас чаша вино. Разбира се, в зависимост от местните условия на отглеждане, това дава баланс на вкуса, захарта и киселината във вашето вино.
Както беше споменато, по-високите температури позволяват на гроздето да узрее по-бързо, което води до по-високи натрупвания на захар, но губи киселинност. По-узрялото грозде допринася за вино с по-високо алкохолно съдържание, възприемано като горчивото и „горещото“ от винените семейства.
Две чаши вино доставят дневния лимит захар
От друга страна киселинното грозде, отглеждано при по-ниски температури, предлага по-освежаващ и остър вкус.
Как обаче можем да определим вкусовете във виното толкова конкретно? Е, ароматът е виновникът, когато виното влияе на нашите възприятия за вкус. Това, което възприемаме като вкус, когато пием прекрасна чаша вино, всъщност се осигурява от друго сетиво: обонянието.
Ароматните съединения в гроздето са чувствителни към времето, особено през по-късните етапи на узряване на гроздето. И поради това, всички винени вкусове в света са организирани в 3 основни групи: земя, подправки и плодове/цветя/билки.
Програмист, част от оркестъра "Виво Монтана", е най-добрият майстор на червено вино
Интересно, нали? Например, съединение като тиолите придава шоколадов аромат на аржентинския малбек.
Как хладното време/климат влияе на винопроизводството
Както споменахме, при по-хладен климат и време гроздето ще узрява по-бавно. Има по-високи нива на киселинност, които много хора харесват и възприемат като освежаващи и приятни, докато други го намират за грубо и прекалено остро.
Експерти предупреждават: Изменението на климата застрашава културното наследство
Ако искате да направите леко, сухо и пивко вино, ще предпочетете грозде, отгледано в по-хладни региони. Разбира се, зрелостта на гроздето ще зависи от количеството слънчева светлина, което е получило през целия си процес на растеж – независимо от времето/климата или температурите.
Климатичните промени ще ускорят разпространението на човешки патогени
Поради тази причина, ако на определено място е паднал продължителен дъжд, това може да е проблем. Ако съчетаем дъждовно време и ниски температури, това води до много по-малко узряло грозде, пише homebrewadvice.com.
Освен това, ако по време на вегетационния период е имало много дъждовно време, това води до разводняване на гроздовия сок. Лозята, които са получили много вода, в крайна сметка се оказват с прекомерна влажност в тях, което води до разредена суровина.
Климатичните промени водят до промени в икономиката
Някои от предизвикателствата на винопроизводството в по-хладен климат:
- По-нисък добив на лози;
- Зимите убиват и/или повреждат лозите;
- Измръзването е по-вероятно да се случи и е по-разрушително.
Червените вина Cool Climate включват Gamay, Merlot, Pinot Noir, Cabernet Franc, Chiava, Chambourcin, Regent, Lagrein. Тези червени вина имат по-пикантна нотка, по-високи нива на киселинност, по-нисък алкохолен процент и са по-леки.
Белите вина в хладен климат включват Шардоне, Совиньон Блан, Мюлер Тургау, Ризлинг, Пино Гри, Шасла, Соларис, Бакхус, Мадлен Анжевин.
Как проблемите на климата и природата стигат до хората
Ако търсите плътни, плодови и меки вина, гроздето от по-топъл климат е правилният избор.
Ако вие самият се интересувате от винопроизводството, няма да имате друг избор, освен да погледнете някои от изненадващите скорошни доклади за изменението на климата.
62% от българите смятат, че климатичните промени са реална заплаха за човечеството
Средните температури в повечето части на света се покачват, така че лозята им нямат продължителността на живота, която са имали преди, поради продължителните суши и жестоките градушки.
През последните няколко години Бордо претърпя тежки бури с градушка през май 2018 г. и беше ударен от катастрофални студове през 2017 г. Сурови.
Други винарски региони по света, от Южна Африка, Австралия, Испания и Калифорния, също са изправени пред тези тежки ситуации на изменение на климата.
Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в Soundcloud, Spotify, Apple Podcasts и Google Podcasts
Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук
За забавни видеа ни последвайте в TikTok
Следвайте ни и в Инстаграм