Доклад на група експерти към Европейската комисия предупреждава: „Безпрецедентната скорост и мащаб на изменението на климата заплашва културното наследство“, се казва в представения документ, в който са разгледани последиците от изменението на климата за културните ценности за първи път.

Липсват подробни разследвания и данни, както и подходящи контрамерки. Съществува спешна нужда от действия на всички политически нива, както и в научните изследвания и образованието.

Климатолог пред Дарик: Увеличаването на глобалната температура води до екстремни прояви на времето

Промените в климата пряко и косвено заплашват всички форми на културно наследство, било то обект на световното наследство или малък селски параклис за поклонение, стара стоманолеярна или историческа градина“, пише в доклад на експерти от 25 държави-членки на ЕС и 3 асоциирани страни.

Заплахите са разнообразни, вариращи от непосредствените последици от наводнения и бури, до повишения и колебания в температурата и влажността, като така те водят до повишени нужди от реставрация и консервация на сгради и произведения на изкуството, до увеличено нашествие от плесени, водорасли и насекоми.

След поройните дъждове в Турция: Водите на Босфора станаха кални (видео)

В същото време почти навсякъде липсва осведоменост за това до каква степен преобладаващото изменение на климата заплашва и културното наследство. Девет от 28-те държави нямат правна рамка за свързване на културното наследство и изменението на климата, само седем (Ирландия, Гърция, Италия, Кипър, Словения, Финландия и Швеция) имат планове за координиране на двете области на работа. Липсват финансови и човешки ресурси.

Експертната група обаче „твърдо вярва, че цената на действието е по-малка от цената на бездействието. Ето защо трябва да действаме сега и да включим културното наследство във всички политически съображения и програми за финансиране.“

Климатичните промени ще ускорят разпространението на човешки патогени

В същото време съзнателният подход към културното наследство предлага устойчиви решения. Ремонтът на стари сгради очевидно е по-щадящ климата от тяхното събаряне.

В допълнение към повишаването на осведомеността, десетте препоръки, направени от експертите, включват някои предложения за подобряване на сътрудничеството на всички нива, с цел смекчаване на въздействието върху културните ценности, както и осигуряване на повече средства за изследвания и защитни мерки. Докладът също така предлага разработването на европейска карта за оценка на рисковете за културното наследство от изменението на климата, която да бъде изготвена до 2025 г. и редовно актуализирана след това.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм