Петиция за проблемите с качеството на водата в Хасково изпраща до Европейския парламент водачът на листата на „Демократична България“ за региона Катя Панева. Документът е изготвена заедно с евродепутата Радан Кънев, който е член на Комисията по околна среда и обществено здраве.

"Вече десетилетия жителите на град Хасково и близките села нямат безопасен достъп до качествена питейна вода. Над 70 хиляди жители са принудени да използват за питейни нужди бутилирана вода или да рискуват здравето си, ако използват вода от обществената водоснабдителна мрежа, която не отговаря на стандартите на ЕС поради високо съдържание на уран и висока алфа активност", пише в резюмето на петицията.

Подготовката й е започнала още през април, информира днес Катя Панева. През септември за пореден път водата в Хасково бе забранена за пиене, а проблемите не могат повече да се отлагат, коментира тя. Ние сме изготвили и два въпроса към Европейската комисия – за качеството и цената на водата и се надяваме на подкрепа от Европа за решаване на проблемите, допълни тя.

Евродепутатът Радан Кънев бе категоричен, че Европейският парламент може да се намеси във всеки проблем и да помогне за решаването му. Всеки европеец има право да получава годна за пиене вода и това е един от най-важните приоритети в работата на комисията ни, заяви Радан Кънев. Европейският парламент и Европейската комисия могат да изпратят мисия в България, която да провери нещата на място и да проведе съответните разговори. Може да бъде направено и задължително предписание да започнат необходимите действия за подобряване на качеството на водата, коментира той и увери, че ще съдейства с всички сили това да се случи.

Радан Кънев подчерта, че работи много активно с Катя Панева по проблемите с водоснабдяването в региона и припомни, че в последния парламент именно тя бе народният представител, който внесе и защити един от малкото стигнали почти до финала законопроекти и то за ВиК услугите.

От днес пред офиса на „Демократична България” в Хасково на ул. „Васил Друмев“ всеки може да се подпише под петицията. Десетки направиха това само за първия час от откриване на подписката. С аргументите, че искат чиста питейна вода и решаване на проблема с ВиК услугите в Хасково.

В звуковия файл чуйте Катя Панева, Радан Кънев и граждани на Хасково, които първи се включиха в петицията