Кметът Иво Димов: Оптимист съм, че ще намерим разумни решения за Димитровград

Оптимист съм, че можем да намерим разумните решения за проблемите, които стоят пред Община Димитровград, коментира кметът й Иво Димов. Поредица срещи с управляващите има днес той. Освен в НС, му предстоят срещи в МРРБ по казуса с ВиК-Димитровград и с вицепремиера Асен Василев по темата за държаавния бюджет и финансирането на общините.

Вицепремиерът Асен Василев миналата седмица анонсира идеята си общините да получават средства за изпълнение на проекти, по които имат пълна готовност с цялата необходима документация и разрешителни да започнат изпълнение. Тези проекти ще бъдат гласувани в парламента. Затова и срещата с народните представители от 29 Хасковски МИР, която проведохме вчера, беше важна, за да ги запозная с готовноста на община Димитровград и проблемите, пред които сме изправени, коментира димитровградският кмет.

Сред приоритетените проблеми, които не търпят отлагане във времето, е казусът с ВиК-Димитровград, което не е консолидирано с това в Хасково. Ако тази консолидация се случи, цената на водата за димитровградчани, която не е увеличавана над 10 години, ще скочи драстично от 1.86 лв. с ДДС за кубик на 3.52 лв., колкото е в Хасково. Ако обаче, това не стане, дружеството, което няма своя територия, не може да съгласува с КЕВР плана си и да увеличи цената, което води до задълбочаване на тежкото му финансово състояние. Само за електричество неразплатените му задължение са 700 000 лв., обясни кметът на Димитровград. Проблемът е, че в момента нормативната уредба не позволява на територията на една ВиК-асоциация диференцирана цена на водата. Това може да бъде решено с новия Закон за ВиК, който се очаква да влезе за разглеждане в НС през месец март, но ние нямаме време да чакаме дотогава, коментира Иво Димов.

В последните години настоявам за определен период от време димитровградчани да плащат за кубик вода на себестойност, за да няма шоково увеличение в цената при консолидирането с ВиК-Хасково, като в същото време това не ощетява хасковското дружество, припомни Димов и посочи, че има идеи за възможни решения, които ще сподели на по-късен етап.  

Чуйте още в приложения файл