Какво е да си в ролята на Дядо Коледа разказва актьорът от Хасково Янко Митев. Още като ученик, по времето на динозаврите (1974 г.), както се шегува, за първи път е Дядо Мраз. И макар вече да не си спомня подробности за дебюта си в тази роля, помни куп забавни случки през годините, които с удоволствие разказва. Сред най-колоритните са Дядо Коледа вместо на шейна с елени, на бойна машина по времето на т. нар. Черен полк в Симеоновград и срещата с момченце, казвало му някога празнично стихче, което днес е успешен медик. 

На какви подаръци най-много се радват децата, според наблюденията му? Променили ли са се предпочитанията им в годините? И как се преквалифицира от Дядо Мраз в Дядо Коледа? Днес Янко Митев се шегува, че е в тон с противоепидемичните мерки, вече е ваксиниран и със зелен сертификат Дядо Коледа. На Бъдни вечер миналата година слага специална червена маска, за да посети домовете, в които са го поканили да раздаде подаръците. А за тези, които се страхуват да го пуснат в къщите си, прави специални видеа или им гостува онлайн, разказва Янко Митев.

Тази година Дядо Коледа от Хасково също получава подарък- броени дни преди Рождество излезе от печат книгата му "Ненаиграли се куклени пиеси" за деца на ИК "Знаци".  Включва 9 куклени пиеси, сред които и две коледни. Разказва, че едната от тях е посветил на своя внук Камен и тя му е особено любима.

Кукленият артист Янко Митев има изиграни в театъра над 150 роли. Като режисьор е поставил в различни театри над 15 пиеси. Постановоки с негови текстове се представяни и награжданати на фестивила в България, Сърбия, Румъния, Русия, Молдова, Италия и др. Лауреат е на конкурси за драматургия. Казва, че най-голямата му награда и радост са грейналите от щастие очи на зрителите и децата. А за книгата споделя, че е събрала труда му в последните 15 години. 

И тази Коледа той раздава подаръци на децата в Хасковско. Помощник вече му е Коледна фея. Шегува се, че не е водил статистика колко Снегурочки и Снежанки сменя в годините. Но е категоричен, че всеки носи в душата си своя Дядо Коледа. 

Актьора Янко Митев чуйте в приложения файл