Коледна песен в изпълнение на хасковския хор "Орфей" и солисти Тео Батуров от квартет "Белканто" и певицата от Трявна STELLAR спечели наградата на хоровите диригенти в единствия по рода си в страната Национален фестивал на коледната и новогодишна песен. Диригентът на хор "Орфей" Елена Цветкова твърди, че е единствен и в Европа, тъй като няма друг, чиято цел е да се създават нови коледни песни. 

Ние в България страдаме от липса на нови песни за хорове, свързани с Коледа  и Нова година. На всички ни е омръзнало от "Тиха нощ" и "Jingle Bells" и искаме да запеем нещо такова, празнично, но създадено от наши композитори. И целта на фестивала, организиран от Младежкия център с подкрепата и наа общината, е да ги провокираме. Засега се справяме успешно- за 5-те години, в които се провежда конкурсът, са създадени близо 30 нови коледни и новогодишни песни, които наистина обогатиха репертоарите на хорове в страната, разказва Елена Цветкова. 

Шестото издание събра дни преди Коледа в Хасково 5 хорови формации. Не дойдоха всички 13, но най-хубавото е, че имаше такива, които се престрашиха и успяхме този път да го случим присъствено, тъй като на всички ни липсват сцената и живият контакт с публиката, коментира Елена Цветкова. От едната формация споделят, че това е първото им представяне на сцена от 2019 г.

Заради противоепидемичните мерки и наградената песен "Вълшебен ден" създават с виртуални репетиции, записват и "смесват" гласовете от разстояние, разказват Елена Цветкова и Тео Батуров.  

Автор на музиката е Георги Милтиядов, текстът е на Теодора Вълева. Записват и клип с помощта на актрисата Иванка Шекерова и фотографа Славян Костов. Всички работиха без хонорар, т.е. за каузата да се раждат хубави български коледни песни, споделя Елена Цветкова.

Елена Цветкова и Теодор Батуров за създаването на "Вълшебен ден", фестивала и Коледа чуйте в приложения файл