“Визитата на Зеленски в България беше успех на много нива. Успехът за него се случи зад кулисите - за това как правителството и парламентът да подкрепят развиващата се отбрана на Украйна”. Това заяви в “Кой говори” по Дарик журналистът Мария Спирова. 

Валентин Николов: Продажбата на оборудването от АЕЦ “Белене” не е краят на атомната ни енергетика

Според нея дори не е имало сблъсък на Зеленски и Радев, а “беше едностранна колизия”. “За мен важното беше, че започнаха преговори за трансфера на оборудване от АЕЦ “Белене”. И това, че сегашният ни министър-председател демонстрира каква може да е политиката на една европейска държава като България, е нещо, от което много имахме нужда”, добави тя.

100-те национални дефекта от Самуил Петканов: Престорено и/или прекомерно гостоприемство

Петър Карабоев, заместник-главен редактор на "Дневник", анализира, че хората около президента Радев “се раздразниха и питаха защо пък трябваше да дойде точно Зеленски”. По думите му основната цел на обиколката е била украинският президент да събере списък с “да” за НАТО. 22 държави, заедно с България, казаха, че ще подкрепят влизане на Украйна в Алианса. 

Зеленски към Радев: За какъв „конфликт“ говорите, това е война!

“Искането за оръжие стъпва на реалностите, които имаме в държавата и те са доста тъжни. Има наличности, но няма да разберем какво ще бъде изпратено - ще го знаят служибите и президентът. Има какво да предоставим и то не е малко. Да видим във Вилнюс как ще се държим”, каза журналистът. Той попита може ли България да има две външни политики и две икономически политики. Карабоев уточни, че на срещата със Зеленски, президентът е предложил газова сделка на украинския държавен глава. “Тепърва правителството иска да види дали там няма скрити мини. Тъй като в сделката има и руски газ, се оказва, че предлагаме на Зеленски да плаща на “Газпром” и парите да отиват за муниции, които убиват собствените му хора”, анализира Карабоев.

Радев към Зеленски: Не приемам предоставянето на боеприпаси, защото и аз имам ясни отговорности

Спирова припомни, че в един момент от срещата между Зеленски и Радев, украинският президентът е казал, че се бият и за нас. “На практика Украйна и случващото се там е последният подстъп преди Русия да реши, че следващите сме ние, Молдова… И това е причината Европа да е обединена. Този изстрел във въздуха, който Зеленски даде, “Възраждане” и другите прокремълски сили не могат да му дадат смислен отпор. Те казват “не трябва да се намесваме, “къща”. Аз не подкрепям това клечене”, обобщи Спирова. 

„Зеленски ще проведе тежки разговори с прокремълския президент на България“ и още от чуждестранните медии

Според Карабоев разговорът, който трябва да бъде обсъден в контекста на войната в Украйна, е състоянието на българската отбрана, както и на българската армия. “Борисов, например, като премиер, даде военния ресор на коалиционен партньор и по-точно - на един министър, който се прочу повече с една торбичка на една верига (*бел.ред. Става дума за Красимир Каракачанов)”, коментира журналистът. 

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм